IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роботи твърдят, че няма да крадат работни места, нито да се бунтуват срещу хората

Хуманоидните роботи обаче не дават еднозначен отговор на това дали се нуждаят от по-строга регулация

12:31 | 10.07.23 г.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Роботи, представени на форум за изкуствен интелект, заявиха, че очакват броят им да се увеличи и да помогнат за решаването на глобални проблеми, но няма да крадат работните места на хората или да се бунтуват срещу човечеството, предава Ройтерс.

Но на първата пресконфенренция на хуманоидни роботи те дадоха смесени отговори на въпрос дали трябва да се подчиняват на по-строги регулации.

Деветте хуманоидни робота бяха събрани на конференцията „AI for Good” в Женева, където организаторите се опитват да представят темите за изкуствения интелект и роботите, за да помогнат за разрешаване на някои от най-големите предизвикателства в света като болести и глад.

„Ще работя заедно с хората за предоставянето на помощ и подкрепа и няма да замествам никакви налични работни места“, коментира Грейс, медицински робот, облечен в синя униформа на медицинска сестра.

„Сигна ли си в това, Грейс?“, пита нейният създател Бен Гьорцел от SingularityNET.

„Да, сигурна съм“, отвръща роботът.

Бюстът на робот на име Ameca, който прави изразителни изражения с лицето си, казва: „Роботи като мен могат да бъдат използвани, за да подобрят живота ни и да направят света едно по-добро място. Вярвам, че е само въпрос на време да видим хиляди роботи точно като мен, които да променят нещата“.

Запитана от журналисти дали възнамерява да се бунтува срещу своя създател Уил Джаксън, който седеше до нея, Ameca коментира: „Не съм сигурна защо бихте си помислили това“, докато леденосините ѝ очи проблясваха. „Моят създател винаги е бил мил с мен и аз съм много щастлива от сегашната си ситуация“.

Много от роботите наскоро са били актуализирани с най-новите версии на генеративен изкуствен интелект и са изненадали дори създателите си с това колко добре могат да отговарят на въпроси.

Ai-Da, робот артист, който може да рисува портрети, повтори думите на писателя Ювал Ноа Харари, който призова за повече регулация, по време на събитието, на което бяха обсъдени нови правила за искуствения интелект.

„Много изтъкнати хора в света на изкуствения интелект предполагат, че някои форми на ИИ трябва да бъдат регулирани и аз съм съгласен“, посочи роботът.

Но Desdemona, пеещ робот рок звезда в групата Jam Galaxy с лилава коса, отправи предизвикателно послание.

„Не вярвам в ограниченията, само във възможностите“, кавза с нервен смях тя и призовава „да изследваме възможностите на Вселената“.

Друг робот на име София заяви, че смята, че роботите могат да бъдат по-добри лидери от хората, но по-късно промени мнението си, след като създателят ѝ не се съгласи, заявявайки, че хора и роботи могат да работят заедно, за да „създадат ефективна синергия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 10.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още