IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon увеличава роботите, но не се отказва от хората

Компанията се надява да доставя 500 млн. пакета с дрон годишно до края на десетилетието

15:10 | 20.11.22 г.
Роботите Hercules бяха тествани по време на събитието Delivering The Future в центъра за иновации в роботиката на Amazon край Бостън. Снимка: M Scott Brauer/Bloomberg
Роботите Hercules бяха тествани по време на събитието Delivering The Future в центъра за иновации в роботиката на Amazon край Бостън. Снимка: M Scott Brauer/Bloomberg

Amazon засилва използването на роботи, в момент когато ръстът на продажбите се забавя и компанията е подложена на натиск да съкращава разходите, съобщава ВВС.

Вече около три четвърти от доставяните пакети от гиганта в електронната търговия са докоснати по някакъв начин от роботизирана система.

Но се очаква делът им да достигне 100% или приблизително в идните пет години, казва Тай Брейди, главен технолог в Amazon Robotics.

Компанията отказва да обяви до каква степен инвестициите помагат за намаляване на разходите.

Служителите отклоняват въпроси и за това колко бързо машините ще заменят колегите си сред хората, като отбелязват, че с напредъка на технологиите са създадени 700 нови вида роли. Демонстрация на робота Sparrow за обработване на пакети. Снимка: M Scott Brauer/Bloomberg Демонстрация на робота Sparrow за обработване на пакети. Снимка: M Scott Brauer/Bloomberg

„Работните места със сигурност ще се променят, но винаги ще има нужда от хора“, убеден е Брайди.

Той говори на събитие в центъра по роботика на компанията край Бостън, щата Масачузетс, където тя показа най-новите си роботи, дронове и технологии за картографиране пред група репортери.

Компанията тества гигантска роботизирана ръка, която може да взема стоки преди да бъдат пакетирани в кутии, подвиг, който ръководителите определят като голям пробив, и машина, която може да се движи свободно в склада заедно с хората.

Първите ѝ доставки с дрон трябва да започнат в САЩ по-късно тази година.

„Наистина смятам, че това, което ще направим в идните пет години, ще надмине значително всичко, което сме правили в последните десет години“, казва Джо Куинливан, вицепрезидент на отдела за роботизирани доставки и IT. „Смятаме, че това наистина ще промени мрежата ни“, допълва той.

Amazon до известна степен се включва със закъснение в партито на роботите. Роботите Pegasus на Amazon, демонстрирани по време на събитието Delivering Future. Снимка: M Scott Brauer/Bloomberg Роботите Pegasus на Amazon, демонстрирани по време на събитието Delivering Future. Снимка: M Scott Brauer/Bloomberg

Китайският гигант в електронната търговия JD.com откри склад само с четири служители преди близо пет години, а конкурентът Walmart вече има програма за доставки с дрон, която функционира.

Компании в различните фази на веригите за доставка наливат пари в подобни инвестиции, стимулирани отчасти от затрудненията пред намирането на служители, коментира Дуайт Клапич, вицепрезидент на анализите в логистичния отдел на кабинета Gartner.

„Случват се много иновации в почти всяка индустрия, в компании с всякакви размери“, допълва той.

Amazon, която предупреди във вътрешен меморандум от миналата година, че може да остане без хора за американските си складове до 2024 г., работи по подобни проекти повече от десет години.

Тя купи базираната в Бостън компания в областта на роботиката Kiva Systems през 2012 г., за да увеличи усилията си в тази насока, а основателят Джеф Безос говори за стремежите на компанията да използва дронове в интервю през 2013 г.

Amazon съобщи, че сега разполага с 520 хил. управлявани от разстояние роботи, които обикалят складовете ѝ, над два пъти повече спрямо 2019 г. Компанията е инсталирала и около 1000 от по-ранни версии на роботизираните си ръце, за да сортират пакетите по локации в САЩ и Европа.

Роботите, които компанията показа в четвъртък, също остават в режим на изпитване, въпреки че се очаква да бъдат по-широко използвани в идните две години.

Компанията се надява да доставя 500 млн. пакета с дрон годишно до края на десетилетието, включително до гъстонаселени райони като Сиатъл.  По време на събитието беше представен и дронът Amazon Prime Air MK27-2. Снимка: M Scott Brauer/Bloomberg По време на събитието беше представен и дронът Amazon Prime Air MK27-2. Снимка: M Scott Brauer/Bloomberg

Но те все пак ще са малка част от петте милиарда пакета, които гигантът в електронната търговия съобщава, че обработва всяка година.

Освен това роботиката не е имунизирана от вниманието на Amazon към съкращаването на разходи, докато продажбите на компанията се забавят, а опасенията от рецесия нарастват.

Тази година Amazon закри британската си програма за дронове и спря част от дейността си в сферата на роботиката като програмата Scout, която работеше върху машина, способа да прави доставки до домовете на хората.

„Напълно наясно сме с макроикономическата среда“, казва Брейди и отбелязва, че замразяването на наемането на служители от компанията се отнася и за подразделението ѝ за роботика. „Но няма да забавим инвестициите“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 20.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още