IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ иска ускорено транспониране на евродирективата за адекватни минимални заплати

Синдикатът ще предложи пакет с мерки до края на годината

14:50 | 23.08.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Транспонирането на Директивата за адекватни минимални работни заплати в ЕС и насърчаване на колективното трудово договаряне трябва да стане до края на следващата година, но КНСБ държи да се реализира през следващите 6-8 месеца. Това каза днес във Варна президентът на синдиката Пламен Димитров, съобщава БТА.

Според директивата страната ни трябва да достигне 80% покритие с колективни трудови договори при сегашните 28 на сто, обясни Димитров. И допълни, че това може да стане със законови мерки, правила и насърчаване.

КНСБ има изготвен пакет с такива мерки, който ще предложи до края на годината.

Димитров каза, че ще бъдат необходими изменения в поне 5-6 закона и уточни, че става въпрос за актове, които в момента възпрепятстват колективното договаряне. За пример той посочи Закона за държавния служител, защото в него колективно договаряне няма, което, според Димитров, нарушава Конституцията, а вече и Директивата. 

Синдикалистът каза още, че на база на Директивата страната ни ще трябва да определи механизъм за определяне на минималната работна заплата, като той включва поне два елемента – не по-малко от 50% от средното възнаграждение в страната и адекватността ѝ. 

Според него в бъдеще колективното договаряне трябва да стъпва на механизма – минимална заплата не по-малко от 50% от средната за страната и нагоре, и да се договарят спецификите на минималните възнаграждения по браншове и сектори. За пример Димитров даде стартовата учителска заплата, която е 1709 лева, далеч от минималната за страната, но минимална за сектора. 

За втория елемент - адекватността на трудовото възнаграждение, лидерът на КНСБ каза, че това означава колко пари трябват за издръжка. Той припомни, че сега са необходими 1402 лева нетно на сам работещ и живеещ, за да може да се издържа прилично по нашите стандарти. Една трета от българите получават тези пари, две трети получават далеч по-малко, а 40 процента вземат под 1000 лева, каза лидерът на КНСБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 23.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още