IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: България има достатъчно капацитет за внедряване на иновациите в бизнеса

От гледна точка на пазари, на подготвеност на кадрите, нещата в Западна Европа и в България са много еднакви, смята Радослав Кошков

19:53 | 26.01.24 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Зад всяка умна технология стои умен човек и изкуственият интелект не ни плаши - България има достатъчно капацитет за внедряване на иновациите в бизнеса. Това каза Радослав Кошков, вицепрезидент на Schneider Electric Сервиз за Югоизточна Европа в интервю за Bloomberg TV Bulgaria.

Той е един от основателите на конкурса „Награди за иновации“, организиран от Френско-българската търговско индустриална камара, на който партньор е Bloomberg TV Bulgaria.

Увеличаващите се кандидати в конкурса показва, че България и българския бизнес имат достатъчно капацитет, каза Кошков. Това може да звучи малко странно, защото всички казват, че няма кадри. Има желаещи хора, които са готови да учат и това е по-важно, отколкото да кажем, че нямаме готови, подготвени кадри. За мен това е по-важно, каза още той.

„Имам директен поглед върху нивото в Югоизточна Европа. Няма разлика между нивото тук и например в Германия и Франция. Просто размерите са различни”, посочи Кошков.

„От гледна точка на пазари, на подготвеност на кадрите и на това какви стратегии избира една страна, нещата в Западна Европа и в България са много еднакви и това ни улеснява. Защото едно нещо, което искаме да наложим като технология или като бизнес модел, то се прилага във всички страни. Това не са само страните, в които имаме директно офиси, но и всички страни, за които отговаряме”, каза още той.

Кошков посочи, че компанията му използва изкуствен интелект.

„Има всякакви прогнози за употребата на изкуствения интелект. Със сигурност той ще накара някои конкретни позиции да бъдат заменени, но ние не се страхуваме от него, а гледаме как да го използваме, защото този изкуствен интелект не е достатъчен сам по себе си. Винаги има хора, които да преведат, да разберат какви заключения могат да се извадят и да се предложат действия, които могат да бъдат предприети”, каза още той. 

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още