IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Минималната заплата у нас е два пъти по-ниска от средствата за издръжката на живот

Налице е дисбаланс между цената на издръжката на живот и тази на потребителските стоки, посочи бившият социален министър Христина Христова

11:13 | 01.02.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Въпреки увеличението на минималната заплата до 933 лева тя остава два пъти по-ниска от средствата за издръжката на живот. Това обобщи пред Bulgaria ON AIR икономическият анализатор от КНСБ Петър Мишев, позовавайки се на последното проучване на КНСБ за издръжката на живота.

От изследването стана ясно, че 1438 лв. е необходимата сума за издръжка на един работещ и живеещ сам човек. За тричленно домакинство с двама работещи и едно дете са нужни 2588 лв. месечно. С 87 лв. нараства сумата за издръжка на един човек, а на тричленно семейство - със 156 лв.

Мишев уточни, че увеличението на минималната работна заплата на 933 лв. е бруто, а в изследването посочената сума за издръжка е нетна.

"1438 са реалните пари, нужни за издръжка, а нетната минимална заплата е 724 лв., посочи той. По думите му минималната заплата е два пъти по-ниска от необходимите средства за издръжка. Чисто са нужни 1438 лв. За месечна издръжка на човек. В изследването са включени 470 стоки и услуги, няма нещо, което да е луксозна стока, почивка. Това е санитарният минимум, от който имаме нужда", подчерта Мишев.

По думите му цените за малката потребителска кошница в останалите европейски страни не се различават драстично от тези в България, но разликата в доходите е голяма. 

Той коментира, че сближаването на доходите в България с тези в ЕС остава голям проблем. Той допълни, че ефект от присъединяването към еврозоната се проявява, когато имат близки параметри съответните страни. "Увеличението на минималната заплата е малка стъпка, не можем с минимална под 500 евро да сме ефективен член на еврозоната", допълни икономистът. 

"Видях и добра новина в статистиката - през 2023 г. е намалял с 60 хиляди души броят на хората, които имат заплата по-ниска от сумата за издръжка", коментира по темата бившият социален министър Христина Христова.

Тя уточни, че у нас с минимална работа заплата можем да си купим седем пъти най-малката потребителска кошница, а е 27 пъти в Испания, 34 пъти в Германия.

"В България изследването и статистиката показват дисбаланс между цената на издръжката на живота и тази на потребителските стоки. Наред с това, у нас се получават парадокси с ценообразуването - имаме незряла икономика. Цените на световните пазари за енергията, петрола, пшеницата слизат надолу, а хляб "Добруджа" у нас се е покачила с 21%", даде пример Христова.

Дори в Северна Македония и Сърбия заплатите са по-високи от българските, стана ясно още от разговора. 

"Най-тежко бреме от инфлацията понасят хората, които потребяват най-малката потребителска кошница. Не е добра структурата на разходите на хората, след като около 40% от доходите се дават само за храна. Човекът е социално същество, не трябва да бъде лишаван от културни потребности, спорт", каза Христина Христова. 

Гостите подчертаха, че е важно да се създадат добри условия за правене на бизнес и привличане на инвестиции, което ще доведе и до увеличение на доходите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още