IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: 2588 лева са необходими за издръжката на тричленно семейство в края на 2023 г.

Доходът за издръжка нараства с 6,4% на годишна база, отчита проучването на Института за социални и синдикални изследвания

13:30 | 31.01.24 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

За издръжката на тричленно семейство от двама работещи и едно дете до 14 години са необходими 156 лева повече на годишна база  - за декември 2023 г. спрямо декември 2022 г. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, анонсирайки резултатите от традиционното наблюдение на потребителските цени и заплатата за издръжка за четвъртото тримесечие на 2023 г. на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, предава БТА.

С 87 лв. на годишна база нараства необходимата сума за един работещ и живеещ сам, сочи проучването.

Доходът, необходим за издръжка, нараства с 0,8% на тримесечна база и с 6,4% на годишна база. Необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота на един работещ, който живее сам, е 1438 лв., а на тричленно семейство с двама работещи и едно дете до 14 години – 2588 лв.  

Малко под две трети (64,3%) от работещите на трудово-служебно правоотношение осигурени лица, получават средства, които не достигат заплатата за издръжка. Един милион от лицата са с трудови възнаграждения до 1000 лв., заяви Димитров.

Като положителна тенденция той посочи, че се покачва процентът на тези, които са над заплата за издръжка - от 32,5% на 35,7%.

"Общата картина е позитивна, всички показатели го показват, независимо от движението на цените и ръста на инфлацията. Макар и позитивната тенденция, която ние отчитаме, тя е много бавна и слаба", отбеляза още Димитров. 

"Изминалата 2023 г. показва, че от средата на второто тримесечие имаме затихване на инфлационните темпове", каза Виолета Иванова, заместник-директор на Института за социални и синдикални изследвания. Това се дължи на стабилизирането на енергийните носители, цените на международните борси, спад на инфлационните темпове в Европейския съюз.

„Това не бива да ни успокоява, защото паралелно нарастваха редица основни стокови продукти, което създаде усещането сред домакинствата, че инфлацията не е преодоляна“, добави тя.

Иванова отбеляза, че на годишна база се отчита спад на цената на природния газ с 36% спрямо същия период на миналата година. Отчита се и спад в цената за тока за бизнеса на годишна база - до 160 лв. за мегаватчас при 483 лв. за същия период на 2022 г. Друг важен показател е петролът, при който има намаление с 4% на годишна база. Има съществени корекции надолу при изкупните цени на зърнените и маслодайните култури. Към средата на декември средната изкупна цена на хлебната пшеница е намаляла с 30,8% на годишна база, а при слънчогледа има спад от 28,5 %, посочи Иванова.

С около 7,2% е увеличението на годишна база на цените на хранителните стоки. На тримесечна база групата на хранителните стоки отчита задържане на цените, като при някои се наблюдава пренебрежителен спад, например при мляко и млечни продукти, риба и рибни продукти, захар, олио. При останалите се наблюдава леко нарастване – с 0,5 % за хляб и хлебни изделия, за месо и месни изделия с 0,6%.

Групата на нехранителните стоки и услуги бележи нарастване средно с 1%, а на годишна база се наблюдава ръст от 5,9%, сочат данните на института.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 31.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още