IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти 40% от българите трудно свързват двата края

По този негативен показател страната ни е на първо място в ЕС, сочат данни на Евростат

15:37 | 28.11.22 г. 7
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

39,8% от българите свързват двата края много трудно или трудно, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат, които се отнасят за второто тримесечие на тази година.

По този негативен показател страната ни е на първо място сред деветте страни членки на ЕС, за които са налични данни. България, Словакия, Италия и Франция са страните членки на съюза, в които над една пета от хората преживяват трудно или много трудно.

В същото време само 3,6% от българите свързват двата края лесно или много лесно, показват още данните на европейската статистическа служба.

На обратния полюс е Финландия, където това важи за 40,5% от населението, а финландците, които свързват двата края трудно или много трудно, са само 11 на сто.

Процент на хората в страните членки на ЕС, които свързват двата края трудно или много трудно. Графика: Евростат Процент на хората в страните членки на ЕС, които свързват двата края трудно или много трудно. Графика: Евростат

През второто тримесечие на 2022 г. повечето хора в страните членки на ЕС, участвали в събирането на тримесечни данни за условията за живот, съобщават за нараснали затруднения да преживяват спрямо предишните тримесечия. Това се дължи на ръста на цените от началото на 2022 г., пише Евростат.

Между април и юни делът на населението, което е можело да свързва лесно или много лесно двата края, е намалял спрямо предходното тримесечие във всички девет страни, за които са налични данни, с изключение на Италия, която отбелязва ръст с 0,3 процентни пункта (пр.п.).

Най-голям спад в дела на населението, което преживява лесно или много лесно, през второто тримесечие спрямо предходното е регистриран в Словения (-4,4 пр.п.) и Австрия (-4 пр. п.).

В същото време делът на хората, които се затрудняват да свързват двата края, е нараснал през тримесечията. През второто тримесечие на 2022 г. този дял се е повишил спрямо първото във всички участващи страни с изключение на Словения и Финландия, където е намалял със съответно 0,1 пр.п. и 0,5 пр. п.

През същото тримесечие най-висок ръст на този дял е регистриран във Франция (+5,6 пр. п.) и Австрия (+2,7 пр. п.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 28.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още