IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2509 лв. са необходими за издръжка на тричленно семейство у нас

Месечният доход за издръжка нараства с 14,6% на годишна база

13:47 | 21.04.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Месечният доход, необходим за издръжка в България, нараства с 3,1% на тримесечна база и с 14,6% на годишна база. Това показват резултатите от традиционното наблюдение на потребителските цени и заплатата за издръжка за първото тримесечие на 2023 г. на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Института за социални и синдикални изследвания и обучение (ИССИО) към КНСБ. Те бяха представени днес от президента на КНСБ Пламен Димитров, директора на ИССИО Любослав Костов и заместник-директора на института Виолета Иванова, съобщава БТА.

Парите, необходими за издръжка на един работещ, живеещ сам, са се повишили със 178 лв., а за тричленно семейство (двама работещи възрастни с дете до 14-годишна възраст) - с 320 лв. Необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота на един човек е 1394 лева. Общата стойност за тричленно семейство е 2509 лв., отчитат от КНСБ.

Ръстът на цената на природния газ, тока за бизнеса, петрола, зърнените и маслодайни култури, на някои от основните метали като олово са сред факторите, които са повлияли за динамиката на дохода за издръжка, показват още резултатите от проучването на КНСБ.

Поскъпването се наблюдава и при основните хранителни продукти. За едногодишен период цените са нараснали с около 16 до 20 ст., посочват от КНСБ. Като по-забележимо от синдиката посочват нарастването на цените за година при доматите (25,6%), картофите (11,8%), краставиците (13%), лука (40%). При млякото и млечните продукти се наблюдава тримесечен ръст с 2,5%, а на годишна база – с 37,8%.

При хляба и зърнените храни нарастването на цените е с 2,3% на тримесечна база, но на годишна база ръстът остава висок – с 18,7%, посочват от КНСБ. "Всъщност това, което виждаме, е, че на годишна база нарастването на цената на хляба е 8,6%", отбеляза Пламен Димитров. 

По отношение на динамиката на средните цени при групата на нехранителни стоки и услуги резултатите сочат, че темпът на ръст на тримесечна база се задържа, като от синдиката смятат, че това е така заради намалението на природния газ с 22,3% за битовите потребители. Намаление има при цените на дървата за огрев и въглищата, отчитат от КСНБ.

Макар и с по-малки темпове, цените продължават да растат, коментира президентът на КНСБ и определи това като тревожно. Според Димитров спекулата продължава.

"Ръстът на минималната работна заплата (МРЗ) изостава от ръста на заплатата за издръжка", обобщават от синдиката. "Ще ни трябва по-продължителен период МРЗ да достигне до размера на заплата за издръжка", отбеляза Виолета Иванова. Минималната работна заплата нараства с по-слаби темпове, отколкото заплатата за издръжка, поясни още тя.

"В условията на рекордно висока инфлация за последните 20 години нашата минимална заплата нараства два пъти по-малко от тази в повечето страни в Европейския съюз", каза Любослав Костов. По думите му 20 жизнено важни стоки, продукти от малката потребителска кошница у нас са по-скъпи от тези в големите търговски вериги в чужбина.

Минималната работна заплата трябва да бъде 850 лв. от 1 юли, каза Пламен Димитров във връзка с очакваното представяне на бюджета за 2023 г. от служебното правителство.

"Доходите за нас са ключовият въпрос в този бюджет, разбира се, и компенсацията на инфлацията през тях и през пенсиите", подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още