IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетостта у нас се свива до рекордно ниско равнище, нетипично и за годините на Covid

Броят на заетите в България намалява до 2,9 милиона в края на 2023 г., безработицата расте

23:07 | 16.02.24 г. 11
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Заетостта в България в края на миналата година се свива до рекордно ниско равнище, нетипично дори и за годините на Covid пандемията. Това става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ) за работната сила през четвъртото тримесечие на 2023 г.

След подобрените данни от 2022 г. (3,2 милиона заети) заетостта в България бележи сериозен спад през 2023 г. – още в началото ù броят на заетите падна под 3 милиона души, а към края на декември те се свиха до 2,92 милиона. През октомври-декември 2023 г. заетите в страната са намалели с 2% на годишна база, отчита НСИ.

Сериозен спад в заетостта за последно имаше към края на 2021 г., като тогава общият брой на заетите се сви до 3,08 милиона. Тенденцията беше последица от драстичните сривове на трудовия пазар, породени от пандемията. През 2020 г. - първата година на Covid кризата, затвориха много бизнеси и заетите намаляха до 3,1 млн. души, докато през предпандемичната 2019 г. бяха малко над 3,2 милиона.

В края на 2023 г. делът на заетите на възраст 15 и повече навършени години е 53% при 55% година по-рано.

В сектора на услугите към декември 2023 г. работят 1,9 милиона души, или 65% от заетите, в индустрията - 854 хил. (29,3%), а в селското, горското и рибното стопанство - 159 хил. (5,5%).

През октомври-декември 2023 г. от всички заети 4,3% са работодатели, 7% - самостоятелно заети без наети, 88,2% - наети, и 0,5% (13.5 хил.) - неплатени семейни работници.

От общия брой на наетите 1,9 милиона работят в частния сектор, а 583 хил. - в обществения. С временна работа (за определен период от време) са 69 хил. души.

Заетите на възраст 15-64 навършени години са общо 2,8 милиона, а коефициентът на заетост е 70,5% през четвъртото тримесечие на 2023 г. Заетостта сред младите (15 - 29 навършени години) е 36,5%

Заетите на възраст 55-64 навършени години са 618 хил., или 69% от населението в същата възрастова група, като в сравнение с последното тримесечие на 2022 г. коефициентът на заетост в групата намалява с 0,3 процентни пункта.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Общият брой на икономически неактивните (лицата извън работната сила) на възраст 15 и повече навършени години за периода е 2,4 милиона души.

Икономически неактивните лица на възраст 15-64 навършени години са 1 милион и представляват 26,3% от населението в същата възрастова група. От икономически неактивните лица на възраст 15-64 навършени години 41% са неактивни поради участие в образование или обучение.

Данните за безработицата в България през последното тримесечие на 2023 г. също отчитат негативна тенденция. Безработните през четвъртото тримесечие са малко над 128 хил., като на годишна база броят им се увеличава с 13 хил. или с 11,2%. 

Коефициентът на безработица е 4,2% (при 3,7% през четвъртото тримесечие на 2022 г.).

Продължително безработни (безработни от една година или повече) са 66 хил. души, или 51% от всички безработни. Коефициентът на продължителна безработица е 2,2%.

Коефициентът на безработица за възрастовата група 15-29 навършени години през четвъртото тримесечие на 2023 г. е 7,9%, като за една година коефициентът се увеличава с 0,4 процентни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 16.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 1
xapoznai
преди 2 месеца
До: evlogi Да грешката е моя, употребих неправилно думата чиновници, просто я замени с "работещи в обществения сектор", идеята е че има хора които бачкат малко взимат много и те гласуват "програмирано". Останалите 90% им е през оная работа кой е на власт и мантрите как тези хора поддържали статуквото е нелепа... Понеже имам значителен брой познати учители мога да споделя примерно как някои от тях бяха на държавна работа, после преминаха в частния сектор и сега пак се върнаха на държавна работ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 10
evlogi
преди 2 месеца
До: xapoznai 500 000 са заети в обществения сектор.Това не означава,че са чиновници.Това са например и учителите и лекарите в държавните и общински училища, университети и болници.Не бих ги поставил в графа чиновници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 3
evlogi
преди 2 месеца
Според един познат бачкаш не бачкаш все тая.И той, за да не увеличавал ентропията във вселената, не бачкал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 26 rate down comment 3
yom
преди 2 месеца
Аз съм написал, че е проблем броят на чиновниците, а не как са станали такива и за кого гласуват. А това, как бачкали здраво, предполагам, че трябваше да е по-скоро виц и сложено в кавички?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 12
xapoznai
преди 2 месеца
Та може би от 500 хиляди чиновници има вероятно едни 10%, които са там по роднинска линия на позиция клатикурник с хубава заплата, но за останалите по никакъв начин не е някакъв фактор кой е на власт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 13
xapoznai
преди 2 месеца
Сега, не искам да ви развалям хубавата приказка дето си разказвате, но познавам 5 човека учители и никой не гласува за ГЕРБ въпреки, че те удвоиха заплатите им. Познавам много пенсионери, но никой не е фен на Асен Василев въпреки, че той е основния двигател за мощното увеличение на пенсиите ( и заявките за бъдещо такова), познавам хора в общинската администрация макар и в голям град и гласуват шарено, в държавната администрация и въобще не им пука кой е на власт, защото бачкат здраво...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 2 месеца
До: yomТова е армия платени гласоподаватели.Чиновниците +техните семейства+техните роднини са номер 1 гласоподаватели.Гръцки модел.Затова и ги държат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 2
yom
преди 2 месеца
Щом има такъв голям спад в заетостта, нека започват и масови съкращения в държавната администрация. Нямаме нужда да изхранваюе такава армия чиновници, при положение, че хора не останаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 месеца
Извън България много големи компании съкращават хора или фалират,процесите са такива след такава огромна инфлация,и вдигане на лихвите от Централните банки,у нас процеса също идва и ще се реализира както се вижда по данните.Лесното свърши.Нищо не расте до безкрай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 18
baba_meca
преди 2 месеца
А защо им е на хората да работят за пари дето яко се обезценявват? Накрая закакво са работили? - за хартиики някакви...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още