IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промяна при изплащане на обезщетения за безработица одобри Тристранният съвет

Бизнесът и синдикатите одобриха и Националния план за действие по заетостта за 2024 г.

18:45 | 24.04.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

При подаване на заявление за изплащане на неполучено обезщетение за безработица от наследници на починал вече няма да се представя удостоверение за наследници. То ще се набавя по служебен път от Националния осигурителен институт. Това предвижда промяна в наредбата за отпускане и изплащане на обезщетенията за безработица, която беше обсъдена от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) днес.

Целта на промяната в Наредбата за отпускане и изплащане на обезщетенията за безработица е намаляване на административната тежест и синхронизиране с разпоредбите на Закона за електронното управление.

Против предложението за изменение се обяви единствено Асоциацията на индустриалния капитал в България. Изпълнителният директор на работодателската организация Добрин Иванов се аргументира, посочвайки, че заради пропуски в законодателството се източват средства за обезщетенията след работа в чужбина.

Иванов каза, че асоциацията многократно е повдигала този въпрос, но според него държавата неглижира проблема и не предлага мерки за решаване на въпроса с ограничаване на злоупотребите с обезщетенията на безработните лица, които се връщат от работа в чужбина. Той цитира официални данни на Националния статистически институт, според които злоупотребите с обезщетения за безработица в чужбина се оценяват на около 100 млн. лв. годишно. При бюджет на фонд „Безработица“ около 500 млн. лв. годишно това означава, че 100 млн. лв. или 20% от бюджета на фонд „Безработица“, отива за плащане на дължими обезщетения, които са в максимален размер. Ефектът е не само източване на системата, но и рефлектира върху пропуски на българското и европейското законодателство, обясни Добрин Иванов, цитиран от БТА. 

Служебният вицепремиер и финансов министър и председател на Тристранния съвет Людмила Петкова заяви, че подкрепя всички мерки, които биха довели до повишаване на събираемостта на приходите в бюджета.

Социалните партньори дадоха подкрепата си за Националния план за действие по заетостта за 2024 година. Документът предвижда да бъдат отпуснати 88 милиона лева от държавния бюджет или с 15 милиона лева повече в сравнение с миналата година, за активни мерки на пазара на труда. 

Предстои този план утре да бъде гласуван от Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 24.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още