IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите у нас остават колебливи за наемане на нови служители през лятото

31% от анкетираните компании планират увеличение на работната сила

13:45 | 26.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Работодателите в България споделят умерени планове за наемане на нови служители за летния период (април 2024 г. – септември 2024 г.). Това показва шестото прогнозно проучване на пазара на труда на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ).

Общо 31% от общо 1189 анкетирани компании прогнозират увеличение на работната сила, 36% очакват да запазят числеността на служителите си, 15% планират да намалят персонала, а 18% не са сигурни дали ще задържат или освободят кадри. Така нетният коефициент на заетостта - разликата между работодателите, които планират да намалят работната сила, и тези, които прогнозират да я увеличат, е +16%, или увеличение от 6 процентни пункта спрямо предишното шестмесечие и с 24 процентни пункта по-малко в сравнение със същия период на 2022 г.

Плановете на работодателите в Бургас да наемат нови служители през следващите шест месеца регистрират най-голямо увеличение - 4 процентни пункта, или коефициент на заетостта от +12%. В сравнение с предишния изследван период прогнозите на работодателите в София, Пловдив и Варна се подобряват с един процентен пункт и коефициентът на заетост достига съответно +66%, +11% и +10%. Русе е единственият регион в страната, в който плановете на компаниите да увеличат работната си сила отчитат спад, като коефициентът на заетост намалява от +6% на +1% за периода април 2024 г. – септември 2024 г.

Секторите, в които работодателите споделят най-голямо увеличение на плановете си да наемат служители в сравнение с предишния изследван период, са „Хотелиерство и ресторантьорство“ (ръст от 7 процентни пункта) и „Търговия на едро и дребно“ (увеличение с 5 процентни пункта), като коефициентът на заетост достига съответно +11% и +16%.

Източник: БКЗ Източник: БКЗ

В секторите „Информационни технологии“ и „Аутсорсинг“ прогнозите на работодателите се подобряват със съответно три и един процентни пункта, достигайки коефициенти на заетост от +24% и +13%.

Прогнозата от +9% на компаниите от сектор „Финансови и застрахователни дейности, недвижими имоти и бизнес услуги“ се запазва.

Всички останали сектори, включени в изследването на БКЗ - „Производство“, „Транспорт, складиране и комуникации“, „Строителство“, „Публичен и социален сектор“, „Електричество, газ и вода“, „Селско, горско и рибно стопанство“ и „Добивна промишленост“, отбелязват спад в сравнение с предишното шестмесечие, като той е най-голям в „Публичен и социален сектор“ (6 процентни пункта), а сектор „Добивна промишленост“ е единственият, който прогнозира отрицателен коефициент на заетост (-1%) за периода април 2024 г. – септември 2024 г.

„Последствията от хроничния челен сблъсък на бизнеса с дефицита на кадри ще продължат да се усещат не само през предстоящия летен сезон, но поне до края на септември, ако не се улесни процедурата за внос на кадри и не се интегрират трайно безработните и често пренебрегвани социални групи в пазара на труда“ коментира Надя Василева, председател на БКЗ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 26.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още