IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седмичните молби за помощи при безработица в САЩ намаляват

Първоначалните заявления за обезщетения са намалели с 8000 до 215 000 броя

16:51 | 23.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Allison Joyce/Bloomberg
Снимка: Allison Joyce/Bloomberg

Броят на американците, подали нови молби за обезщетения за безработица, е спаднал през миналата седмица. Това показва, че пазарът на труда е стабилен и би трябвало да продължи да подкрепя икономиката на страната.

Първоначалните заявления за обезщетения са намалели с 8000 до сезонно изгладените 215 000 за седмицата, приключила на 18 май, съобщи Министерството на труда в четвъртък. Икономисти в анкета на Ройтерс прогнозираха 220 000 молби за помощи през последната седмица.

Пазарът на труда постепенно възстановява баланса си след повишенията на лихвените проценти от Федералния резерв. Протоколът от заседанието на централната банка на САЩ от 30 април до 1 май, публикуван в сряда, показа, че според експертите „търсенето и предлагането на пазара на труда продължават да влизат в по-добър баланс, макар и с по-бавни темпове“. Но централните банкери отбелязват също, че условията все още не са най-добрите за търсещите работа.

От юли 2023 г. насам Фед запазва основния си овърнайт лихвен процент в сегашния диапазон 5,25%-5,50%. Анализаторите очакват, че първото намаление на лихвения процент ще бъде през септември.

През следващата седмица се очакват и данните за броя на хората, получаващи обезщетения след първата седмица на безработица, което е косвен показател за наемането на работа. Именно те могат да дадат повече яснота за състоянието на пазара на труда.

През седмицата, приключваща на 11 май, т.нар. продължаващи молби за помощи са се увеличили с 8000 до сезонно изгладените 1,794 млн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 23.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още