fallback

Енергийният министър не очаква поскъпване на тока след отпадане на мораториума

Държавата няма да подкрепи бизнеса за цената на газа, защото у нас тя е по-ниска от останалите европейски страни, заяви Александър Николов

11:28 | 13.03.22 г. 9

Енергийният министър Александър Николов не очаква сметките за ток на битовите потребители в България да се повишат след отпадането на мораториума върху цените.

"Не очакваме да се променят цените, България има достатъчно ресурси за производство на собствена електроенергия на конкурентна цена, така че мисля, че в текущия си състав Комисията за енергийно и водно регулиране работи за това да бъдат удържани разходите на битовите потребители“, коментира Николов пред bTV.

Той изказа предположение също, че има възможност увеличението на цената на природния газ през май да не е с близо 40 на сто, каквато прогноза направиха преди дни от "Булгаргаз".

Той поясни, че формирането на цената на газа се случва към конкретен момент, а вследствие на войната в Украйна има сериозно напрежение на пазарите и всички компоненти, които са свързани с ценообразуването на "Булгаргаз", са се повишили с "много над 40%".

По думите му добрата новина е, че след последната седмица цените се успокоиха значително.

Той припомни, че преди войната в Украйна цената на газа беше около 70 евро на мегаватчас, а в момента е 135 евро. Затова по думите му ако войната бъде прекратена скоро, е логично да се очаква цените да се върнат на нормалните нива. Никой обаче не може да прогнозира това, посочи Николов.

"Както "Булгаргаз", така и "Булгартрангаз" правят всичко възможно в момента, за да задържат ценовия шок на минимално ниво", заяви той.

Николов отбеляза също, че в края на март приключва отоплителният сезон, заради което предстоящото поскъпване на газа няма да се отрази толкова значително.

Държавата няма да подкрепи бизнеса за цената на природния газ, защото у нас тя е по-ниска, отколкото в останалите европейски страни, заяви още министърът на енергетиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:17 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още