IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС пак отхвърли предложението на ГЕРБ за компенсации заради скъпия ток

Според "Продължаваме промяната" механизмът, който бившите управляващи предлагат, не е необходим

15:39 | 10.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Мнозинството в парламента отхвърли искането на ГЕРБ за държавна помощ заради скъпия ток на общини, болници, детски градини, училища и вероизповедания. То беше подкрепено само от опозицията – ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“.

Предложението на бившите управляващи беше за компенсация в размер на 100% от разликата между прогнозната пазарна цена на тока, определена от КЕВР на 1 юли 2021 година (119 лева за мегаватчас), и реалната цена в сегмента "Ден напред" на енергийната борса.

Това е втори опит на ГЕРБ да прокарат в парламента предложението за компенсации за общини, църкви, храмове, детски градини и училища. Те искаха такива да бъдат включени в държавния бюджет за 2022 г., но идеята им и тогава не беше приета. 

От опозицията обявиха, че подобно решение е закъсняло, но от "Продължаваме промяната" заявиха, че механизмът, който ГЕРБ предлага, не е необходим.

„Само преди дни имахме рекордни цени на тока и то за часове у нас“, обясни предложението Делян Добрев от ГЕРБ. Той добави, че тези пари за рекордните цени тока ги няма нито в общините, нито в болниците, училищата, културните институции, които не могат просто да вдигнат цените, както прави бинзесът. „Вече се оказват в ситуация да съкратят други разходи включително от заплати“, посочи Добрев.

Според него пари има и те могат да дойдат от свръхпечалбата на енергийните дружества като АЕЦ „Козлодуй“ например.

"Най-големият провал на това управление е в енергетиката, защото скачат всички цени. Това нямаше да се случи, ако бяхме дали компенсации на бизнеса. Стигаме до абсурдната ситуация основни хранителни продукти да са по-скъпи в сравнение с други страни“, посочи той.

Добрев предупреди, че има риск заради липсата на компенсации инфлацията да достигне и до 20%.

Рамадан Аталай от ДПС коментира, че преди войната в Украйна цените на горивата бяха непредвидими, а сега още повече. "Управляващите трябва да обяснят защо не искат да подкрепят това решение, може би единственото обяснение е, че нямат кметове“, каза той.

Владимир Табутов от „Продължаваме промяната“ се позова на становище на ЕК, според което намаляването с 1 градус на температурата в обществените сгради, ще намали с 12% потреблението на руски газ. „И не виждам защо трябва да бъде наказван кмет, който е инвестирал в енергийната ефективност“, отсече той.

Александър Ненков обвини управляващите, че една от най-големите им грешки е, че не са продължили санирането, защото това би могло да компенсира високите цени на енергийните носители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още