Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

ГЕРБ предлага църкви и социални домове да се върнат на регулирания енергиен пазар

Депутатите одобриха на второ четене промените, с които се намалява съставът на КЕВР и се променят изискванията към членовете ѝ

ГЕРБ предлага църкви и социални домове да се върнат на регулирания енергиен пазар

Протест пред КЕВР заради високите цени на тока през есента на 2021 г. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Религиозните храмове и социалните домове - училища и детски градини, болници и други, да бъдат приравнени на домакинствата и върнати на регулирания пазар, предлагат от ГЕРБ-СДС. Предложението ще бъде внесено в деловодството на Народното събрание, коментира по време дебатите на второ четене на Закона за енергетиката Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС).

Той коментира, че религиозните храмове, както и социалните институции, не трябва да бъдат приравнявани на промишлените предприятия и да купуват електроенергия от свободния пазар.

От 1 юли 2021 г. всички небитови потребители, присъединени на енергийната мрежа, вече купуват ток от свободния пазар. Те избират сами своя доставчик на електроенергия и могат да се възползват от конкуренцията на пазара. Това е част от либерализацията на пазара и следваща стъпка е излизането на битовите потребители на свободния пазар.

Процедурата се бави години наред, като плановете в момента са пълната либерализация да се случи до 2025 г.

Още по темата

България е последната държава в ЕС, в която енергийният пазар не е либерализиран. Голямата спънка обаче е защитата на уязвимите потребители и този проблем се вижда много ясно днес, когато цената на електроенергията на енергийната борса се повиши съществено. В момента битовите потребители са защитени, защото цената на електроенергията на регулирания пазар не е променяна от 1 юли 2021 г.

Идеята религиозните храмове и социални домове да бъдат върнати обратно на регулирания пазар беше представена по време на заседанието на комисията по енергетика. Предложението обаче не срещна подкрепата на представителите на управляващата коалиция.

Председателят на комисията по финанси Любомир Каримански ("Има такъв народ") анонсира по време на днешното пленарно заседание, че ще има компенсации за общините заради скъпия ток. Местните власти се оплакаха, че заради недостиг на средства ще ограничат уличното осветление, в затруднено положение е и електротранспортът.

Каримански не даде допълнителна информация как ще бъде отпусната тази подкрепа, но от опозицията се опасяват, че тя ще бъде в нарушение на законите. От ДПС предположиха по време на заседанието, че става дума за отлагане на плащания към енергийните дружества.

Депутатите одобриха на второ четене промените в Закона за енергетиката, които се отнасят до състава и квалификацията на членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Промените ще влязат в сила след обнародването им в Държавен вестник. Паралелно обаче върви и процедура по избора на нов председател на енергийния регулатор и на този етап не е ясно по кои критерии ще бъде избран той.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Как могат да се променят зелените политики на бизнеса?