IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР: Имаме лостове, за да не допуснем шоков ръст на цената на тока за бита

До края на март ще има предложение за регулация на пазара на едро на електроенергия, каза Станислав Тодоров

10:42 | 10.03.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) има лостове, чрез които да не бъде допуснато шоково поскъпване на електроенергията от 1 април (когато приключва мораториумът върху цената на тока, наложен от Народното събрание в края на миналата година) или от 1 юли (когато започва новият регулаторен период). Това обясни пред Нова телевизия новият председател на енергийния регулатор Станислав Тодоров.

Един от тях е възможността на КЕВР да подбере производители на електроенергия, които предлагат най-ниските цени - водните централи, АЕЦ "Козлодуй" и някои от термичните централи. Ако се стигне до повишаване на цената на тока за бита от 1 юли, то ще бъде с не повече от 10%, смята още Тодоров.

Той поясни още, че цената на електроенергията на борсата е 10 пъти по-висока и допълни, че "има състояние на война много близо до българските граници - това е нещо, което никой никога не е предвиждал в една нормална среда на регулация или пазар". 

Тодоров беше категоричен, че нито един пазар не е стоял дълго време в едно положение - с прекалено висока или прекалено ниска цена и обеща до края на март нови правила, които да регулират пазара на едро на електроенергия.

Тодоров коментира още, че е напълно възможно реализирането на идеята за общи търгове за дългосрочни доставки на електроенергия за държавни и общински учреждения и институции. При това положение и цената ще бъде по-изгодна, допълни той. "Регулаторът създава рамката, при която функционира пазарът", категоричен е Тодоров и обясни, че инициативата за организирането на тези търгове трябва да дойде от засегнатите институции.

"Има Национално сдружение на общините, има дори и сдружение, създадено специално за тази цел. Това не е работа на регулатора - работата на регулатора е да създава предвидимост", обясни той.

На фона на военните действия в Украйна България има потенциален проблем с природния газ, но той не би засегнал електроенергийния сектор, защото имаме собствени енергоизточници. На този етап доставките не са засегнати, защото имаме дългосрочен договор с "Газпром".

Формулата за ценообразуването на руския газ включва пазарен компонент, който се променя всеки месец. По отношение на газа от Азербайджан цената зависи от петролен компонент, който се отразява на тримесечна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
viva
преди 2 години
Смятайте щом вече 10% -тно увеличение не се счита за шоково!!! Това е като старото символично 1-2% поскъпване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
КЕВР: Имаме лостове, за да не допуснем шоков ръст на цената на тока за бита >> е то електрошока може да утрепе старчоците и тия със слабо сърце. Една яка сопа обаче ще свърши почти същата работа. Мм. И какви лостове имате? Да отворите 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ-а? Тогава вас ще ви сложат на електрическия стол !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още