IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордни доставки на втечнен природен газ в Европа през април

Резервите от втечнен природен газ в ЕС сега са с 10% по-високи от тези през 2021 г.

20:20 | 02.05.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Mark Felix/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mark Felix/Bloomberg

През април тази година потоците от терминалите за втечнен природен газ в европейската газопреносна система са били най-високите за месеца от 2011 г. насам. Това сочат данни на Gas Infrastructure Europe (GIE).

Втечненият природен газ от терминалите в преносната система на Европа през миналия месец е 10,65 млрд. куб. м. Това е повече от предишния рекорд от 10,21 млрд. куб. м през април 2019 г. Резервите от втечнен природен газ в ЕС сега са с 10% по-високи от тези през 2021 г. и с 8% по-високи от средната стойност за последните пет години.

По този начин рекордът на доставките на втечнен природен газ през април е третият месечен рекорд през 2022 г. - предишните бяха постигнати през март и януари (като бяха най-високите за всички времена). Потоците на газ от терминалите за втечнен природен газ през февруари са вторите най-високи за месеца. От началото на тази година общият обем на постъпленията на втечнен природен газ от терминалите в газопреносната система на Европа е около 41,6 млрд. куб. м. За сравнение, през същия период "Газпром" е изнесъл 50,1 млрд. куб. м газ за други страни (включително доставки за Китай), предава БГНЕС.

Капацитетът за регазификация на втечнен природен газ в Европа понастоящем е 67% от максималния капацитет. По-специално, капацитетът за регазификация на втечнен природен газ в Полша е на 100% натоварен от няколко дни насам. От 27 април Полша спря да получава руски газ директно от "Газпром" поради отказа си да премине към новата схема за плащане в рубли. В същото време Полша продължава да купува руски газ от Германия и да го получава по реверсивен път чрез газопровода "Ямал-Европа". От 27 април Литва не е изпращала газ от терминала за втечнен природен газ към газопреносната система и не е зареждала резервоарите си.

Запълването на европейските подземни газови хранилища (ПГХ) през април е четвъртото по големина за месеца с 8,96 млрд. куб. м. Потокът на газ от подземните газохранилища в Европа през април (1,83 млрд. куб. м) е 2,6 пъти по-малко от миналогодишния показател, но е на средното ниво за последните 11 години. Това се случва на фона на общото възстановяване на производството на вятърна енергия в Европа и затоплянето в региона, увеличаването на доставките на втечнен природен газ и активния пренос на газ от Русия.

При 33,31% една трета от европейския капацитет за съхранение на 30 април вече е бил запълнен, което е с 6,15 процентни пункта под средната стойност за последните пет години на тази дата, но над нивото от същата дата миналата година. Сега те съдържат около 35,5 милиарда кубични метра газ. Сезонът на изтегляне на газ от европейските подземни хранилища приключи на 19 март, след което започна активното нагнетяване на газ в хранилищата.

В същото време активното изпомпване на газ в ПГХ започна едва в началото на май - дотогава нивото на газовите запаси в ПГХ се поддържаше на 29-30%. До началото на отоплителния сезон в средата на октомври миналата година те са били запълнени на 77,47%, което е близо до плановете на ЕС за 2022 г. По-рано Европейската комисия предложи да се въведе норма за запълване на газовите хранилища в ЕС до 80% до началото на отоплителния сезон на 1 ноември тази година и до 90% през следващите години. "Газпром" отбеляза, че Европа трябва да нагнети 63 млрд. куб. м газ в своите хранилища през летния сезон, за да достигне 90% степен на използване - количество газ, което не е било нагнетявано в хранилищата в региона през последните години. 
 

Последна актуализация: 08:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 4 месеца
Какво значение има цената? В Европа се очертава недостиг на природен газ. И то зверски за тази зима. Моментната цена на НН е около $7, на TTF е около 96 евра. На входната точка на Германия на газопровода Ямал, налягането е 0... Което означава, че русНАЦИте са спряли газа на немците... Нанайси рубли. Увеселителното влакче тръгва. В много близко време тези цени е вероятно да са четворни. В близките 2 години турболенцията ще е голяма за всичко зависимо от природен газ, и всичко не толкова зависимо. Например ти домати и краставици ще ядеш само в късно лято, когато излезнат градинските. Руски природен газ става отровна дума, руски LNG и петрол също. Саудитците и всички останали на помпите ще се къпят в пари, буквално. Но пък ще ги инвестират умно в нови помпи и нови кладенци. РусНАЦИте ще газят кал, на тех така си им харесва, ще носят моряшки фланелки с извезана буквичка "Z", пълно щастие, и ще затварят кладенци и помпи. Ще почиват една-две петилетки докато се спомине зануленият денацификатор, докато се разберат кой ще е новият цар, после отначало. Но пък няма да има на кого вече да продават такива обеми, палачинката ще се е обърнала в Европа, САЩ, Южна Корея, дори в Китай. Вика му се зелена революция. Само гледай! Помогна ли ти знанието на цените?! Обогати ли се душевно?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 4 месеца
Ауу, на местния мypзиляж му се дорева. :))) нали нямало друг газ бе, кратунковци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
Solar Power
преди 4 месеца
Добавих още едно стрингче от 16 панела или общо 6400watt :) Просто да има запас. Цената падна така или инъче :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
Solar Power
преди 4 месеца
Може :) Отваряш сайта на борсата в Холандия и виждаш цената. Това да не ти е русия. Днес една цена утре друга ... после в рубли след това в юани ... ще ти даваме газ ... няма да ти даваме ... ами д у х а й те :) Не ми трябва вашата газ изобщо :П
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
ing5rov
преди 4 месеца
парите не миришат ... жътва е сега ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
v_tin
преди 4 месеца
Сайта е с икономическа насоченост, така че е добре да се говори с цифри. Иначе по добре да чета блиц- поне има мацки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 4 месеца
за това му плащат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
v_tin
преди 4 месеца
Бойчо всички статии са много добри, но може ли да говориш с цени- цената на газа- х, цената на доставката- транспорт+разтоварване-у. Иначе само клатиш въздуха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още