IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джулиан Лий: Русия и липсата на свободен капацитет притискат ОПЕК+

Влиянието на организацията ще се увеличи в бъдеще, но при дълбока рецесия групата ще трябва да намали своя добив, посочи петролният стратег

22:47 | 09.08.22 г. 1

Увеличението на добива на петрол на ОПЕК+ със 100 хиляди барела на ден означава незначителни допълнителни количества за отделните страни членки. Този коментар в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи Джулиан Лий, петролен стратег за Bloomberg First Word. Според него картелът е притиснат както от недостатъчния си свободен капацитет, така и от нуждата да задържи Русия като член, и не може да удовлетвори исканията за повече количества.

Търсенето на петрол вероятно ще бъде понижено през втората половина на 2022 г. и през 2023 г.

"Русия не иска други производители да продават петрола, който тя не може да продава заради санкциите. ОПЕК+ има огромен интерес да запази Русия като свой партньор – ето защо тя запазва голямо влияние в групата", посочи анализаторът.

Джулиан Лий напомни, че Русия е най-големият производител на петрол след САЩ и Саудитска Арабия. По думите му САЩ - със своя предимно частен петролен сектор - никога няма да станат част от междуправителствена организация, която да управлява петролните ресурси."В миналото имаше период, когато Русия и Саудитска Арабия бяха конкуренти в продължение на десетилетия. Когато беше начело на ОПЕК, Саудитска Арабия ограничаваше доставките, ако преценеше, че петролът е станал твърде скъп – през това време Русия добиваше колкото може повече и на практика печелеше на гърба на ОПЕК", отбеляза експертът. 

През последните четири-пет години бяха положени огромни усилия Русия да бъде привлечена в по-голямата група на ОПЕК+, за да се ограничи нейния добив и да се балансира търсенето и предлагането. Сега Саудитска Арабия иска да избегне ситуацията, в която Русия напуска ОПЕК+ и отново става конкурент – така че, Русия ще може да налага своите искания, посочи анализаторът.

Лий е на мнение, че от гледна точка на производителите ситуацията със свободния капацитет е много сериозна – повечето въобще не могат да увеличат своя добив, а Саудитска Арабия и Русия не могат да го увеличат с много – вероятно до 2 млн. барела на ден общо.

.

Влиянието на ОПЕК+ ще се увеличи в бъдеще, особено ако има дълбока рецесия – в такъв случай групата ще трябва да намали своя добив.
Джулиан Лий
петролен стратег за Bloomberg First Word

Според анализатора картелът е предпазлив да не добавя свободния си капацитет прекалено рано в случай, че се появят нови проблеми – като спиране на производството на Либия например.

„Влиянието на ОПЕК+ ще се увеличи в бъдеще, особено ако има дълбока рецесия – в такъв случай групата ще трябва да намали своя добив“, заяви Лий.

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Хаха ... Естествено че виждат спадащите добиви , следят и делът на електричките в общите продажби на Европейският континент . Щото много ясно се вижда крайният губещ кой е от такава тенденция --> затворени рафинерии произвеждащи основно нафта ... :))) ... Да , светът още дълго време ще има нужда от петрол , но не в тези обеми , които се наблюдават в момента ... !! ... А проблемът е , че хората в цял свят искат да живеят на чисто и подредено място , както е в Европа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още