IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Флотилия кораби с дизел идва в помощ на Европа

Пет кораба, натоварени с близо 3 млн. барела дизелово гориво, е планирано да се отправят от Азия към Европа през август

15:25 | 18.08.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg
Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

Флотилия кораби, превозващи едно от най-важните горива – дизел, се е запътила към европейския пазар на фона на енергийните притеснения заради горещото време, поскъпващия природен газ и руската инвазия.

Пет кораба, натоварени с близо 3 млн. барела дизелово гориво, е планирано да се отправят от Азия към Европа през август, сочат предварителните данни на консултантска компания в сферата на енергетиката Vortexa, съобщи Bloomberg. Това е най-голямото количество дизелово гориво от пет месеца насам, на база барел на ден, което ще бъде транспортирано по море към европейските пазари от Азия, посочва БТА. Очаква се морските доставки от Близкия изток също да се увеличат.

Ръстът в доставките на дизел – използван в индустрията, транспорта и за електроенергия – за Европа се дължи на пазарните дисбаланси, предизвикани от по-високите цени на горивото в хъба за търговия с петрол в ARA - Амстердам, Ротердам и Антверпен, в сравнение с тези в Азия, посочват трейдъри. Забавянето на китайската икономика и сезонният спад в потреблението на дизелово гориво в Индия също допринасят за свръхпредлагането му в Азия.

Европа е изправена пред небивала суша, заради която нивото на река Рейн спадна значително. Водната връзка, свързваща петролните танкери в хъба ARA с потребителите във вътрешността на Европа, в момента е непроходима за повечето плавателни съдове. Това предизвиква нарушения на веригите на доставки и може да принуди тези потребители да ползват гориво от запасите си, които ще трябва да бъдат попълнени преди настъпването на зимата.

Редица страни, сред които Швеция и Германия, предупредиха за увеличено потребление на петрол в опит да бъде заменен скъпият природен газ. На този фон в региона на Европа се увеличават покупките на въглища от целия свят. Доставките на дизел от Азия за Европа. Графика: Bloomberg Доставките на дизел от Азия за Европа. Графика: Bloomberg

Все още обаче не е ясно доколко търсенето на горива в Европа ще се увеличи до края на годината предвид забавянето на икономиките на страните в региона. 

От изток към запад

Дизелът, който ще пристигне от Индия и Северна Азия през август, ще се нуждае от близо месец, за да стигне Европа. Той ще е „на адрес“ точно за края на лятото. Някои от плавателните съдове по маршрута включват и по-големи кораби като типа Suezmaxes, който може да превозва до 1 млн. барела петрол.

Според Серена Хуанг, анализатор за Азия на Vortexa, търговците се опитват да се възползват максимално от ситуацията, изпращайки товара си чрез по-големи танкери.

Преминаването от газ на петрол се очаква да се увеличи тази година, като Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира световното търсене на петрол да нарасне с 380 хил. барела на ден заради очакванията, че индустрията и електроцентралите ще се насочат към изкопаемото гориво. Допълнителното търсене, което предизвика преразглеждането на очакванията, е „преобладаващо съсредоточено“ в Близкия изток и Европа, посочва агенцията.

В допълнение рискът от проблеми с доставките от Русия и притесненията за енергийната сигурност се очаква да увеличат складирането на горива. Цената на европейския газов бенчмарк се увеличи близо три пъти тази година, нараствайки много над 18-те процента ръст на цената на петрола за същия период.

Междувременно прогнозите са, че азиатските рафинерии ще произвеждат с 215 хил. барела на ден повече дизел, отколкото регионът се нуждае, а доставките от Близкия изток също ще растат, посочват от S&P Global Commodity Insights.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
До: Zlato: Хахахахаха ! Колкот да се безмисленни като не плащам от 7 години ?!?!? Хахахахахах ! *** :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
До: Solar Power: През 2012-та доказани залежи на газ в Етрополе за 150 години напред потреблението на БЪЛГАРИЯ. Следва натиск от гъзпром към зелените и следва мораториум за добив на газ в БЪЛГАРИЯ ! Хахахах елементарни сте руски тролей. Лошото е ,че по някой път ни управляват и елементарни хора !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
До: Zlato: Аз съм част от това :) Всъщност от 7 години не плащам нищо за ток,топло и за колата :) Да, възможно е ! Да , дори и през зимата :) Да, не е скъпо ! Ако пък имаш бизнес слагай на халето панели , един хибриден инвертор и не се занимавай с глупости. След 3 години си връщаш парите !!! Ако слушаш ТАСС то със сигурност ще ти кажат,че БЪЛГАРИЯ няма нужда да слага соларни панели, няма нужда да копа собствен газ и петрол ... защото те ще ти дадат по евтино :) Така май стана и през 2012-та !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Импeраторът
преди 1 година
До: ZlatoДа бе, безсмислени са ако си ги купуваш от търговците у нас. Ако си купиш от бай Китай май нещата не са толкоз зле а? Ама Китай нали е враг, а на Мъск соларните покриви са приятелски?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
Zlato
преди 1 година
До: Импeраторът... Не бе. Просто не ми омръзва да показвам колко безсмислени са фотоволтаиците. От 100 години ги развиват и още са на ниво нула :)))Имам въглищна мина в Косово (майтап) :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
Импeраторът
преди 1 година
От училище ни пуснаха в отпуска. Няма да мога да го набивам толкова често на глупавите копейници, затова да си знаят, че са необразована ***. Ако искат да станат умни, на есен при курс при чичо Митко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Импeраторът
преди 1 година
До: ZlatoБаща ти да няма бензиностанция? *** са не работи в Лукойл? Голям страх от тези фотоволтаици. Газпром умре, ще си отидат с него и други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Zlato
преди 1 година
До: zelka007... Това за колко минути потреблението на енергия в ЕС е :) Да не кажа секунди, като вземем предвид и целия дизел и бензин, койно се използва за енергия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Zlato ... google --> Europe to rollout nearly 40GW of solar PV by end of 2022
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Zlato
преди 1 година
Защо не се насочат към Слънцето :))) Преминаването от газ на петрол се очаква да се увеличи тази година, като Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира световното търсене на петрол да нарасне с 380 хил. барела на ден заради очакванията, че индустрията и електроцентралите ще се насочат към изкопаемото гориво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още