IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът в Европа поскъпва до ново рекордно високо ниво

Фючърсите за „синьо гориво“ вече се търгуват при цена от 241 евро за мегаватчас

20:20 | 18.08.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Част от газопровод към газохранилище на EWE Gasspeicher GmbH в Рюдерсдорф, Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Част от газопровод към газохранилище на EWE Gasspeicher GmbH в Рюдерсдорф, Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Търгуваните в Европа газови фючърси продължават да поскъпват до рекордно високо ниво, тъй като кризата с енергийните доставки в региона продължава на фона на признаци, че „синьото гориво“ става твърде скъпо за промишлено употреба и за производство на енергия, пише Bloomberg.

Газовите фючърси поскъпват с 6,7% до 241 евро за мегаватчас, надминавайки предишния рекорд, записан през март, когато руската инвазия в Украйна предизвика шокови вълни на пазарите.

Цените на газа са с около 11 пъти по-високи от обичайните за това време на годината, като разходите нарастват спираловидно за домакинствата и бизнеса, които се сблъскват с най-нажежената инфлация от последните няколко десетилетия.

Европа вече е загубила около половината от капацитета си за топене на цинк и алуминий през изминалата година поради високите цени на енергията, като се очаква още фабрики да бъдат затворени.

Европа е обхваната от енергийна криза, подклаждана от ограничените доставки от Русия, както и от повишеното търсене на фона на възстановяването от пандемията и високите температури. Страните в региона очертават планове за спестяване на газ преди нови отоплителен сезон, опитвайки се да запълнят своите газохранилища.

Газовите фючърси продължават да поскъпват в Европа до нови рекорди. Източник: ICE Газовите фючърси продължават да поскъпват в Европа до нови рекорди. Източник: ICE

Въпреки че не е задължително да възникне „недостиг на газ в цялата страна“, Германия очаква „определено да има недостиг на газ в региона“, коментира Клаус Мюлер, президент на Федералната мрежова агенция BNetzA, в интервю за новинарския уебсайт t-online.

„Ограниченията вероятно ще бъдат временни в началото и могат да приключат отново или да се появят няколко пъти“, изтъква Мюлер, добавяйки: „В този случай трябва да гарантираме, че газът се транспортира безопасно в цялата страна“.

Европа вероятно ще използва агресивно своите запаси, ако руските потоци останат ограничени през зимата, което би означавало ниски запаси в края на отоплителния сезон и нов цикъл за презареждане на съоръженията през лятото.

„Още по-важно е всеки да разбере: не става дума само за една зима, а поне за две“, посочва Мюлер. „И следващата зима може да бъде още по-тежка“, предупреждава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
doba
преди 1 година
А Зелков ще обясни как под недрата на цяла Европа кипи от геотермална енергия и тя ще реши въпроса с топлото :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Нема страшно, според водещата статия Норвегия щяла да дава газта без пари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: 0pk ... Хехе ... Абсурд ... С 5 кила метан х 5,30 кинта = 100км ... Теслата ти харчи 18кВтч х 0,9 на зарядна за 100км ... Има ли разлика ?! ... Ако си инсталираш фотосолари , да кажем 10кВт , и си я зареждаш от тях , след 3-4 ще ти е безплатно карането , може и по-рано , зависи колко караш ... :))) ... Речи пак за голфа , да се похилим ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 10
0pk
преди 1 година
До: zelka007, при тия галопиращи цени на електроенергията по немско, скоро ще стане по-рентабилно да заредиш руски газ в голфа, отколкото ток в теслата и така зелената електрокарна революция ще умре още в зародиш! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
Там където спре да се използва природен газ , и минат на ток , вече никога няма да тече газ ... Отива в историята ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още