IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК вече проверява пазара на твърди горива за огрев

Анализ за 2021 година показва, че има обективни фактори за поскъпването на пелетите, но институцията продължава да следи пазара

14:03 | 27.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) извършва проверка на пазара за твърди горива, става ясно от съобщение на институцията. То е в отговор на искане на омбудсмана Диана Ковачева за анализ на повишаването на цените на дървата за огрев, пелетите и въглищата, използвани от бита, в последните месеци.

Домакинствата, използващи твърди горива за отопление, са единствените, които не получават компенсация от правителството заради високите цени на енергийните продукти, коментира тя в писмо до антимонополната агенция.

От КЗК отбелязват в своето съобщение, че разгласяването в публичното пространство на сигналите, с които институцията е сезирана, реално пречат на ефективното разкриване на тайни споразумения, които могат да ограничат конкуренцията. Те препоръчват всички сигнали и информации за нарушения да бъдат изпращани до тях по установения ред - чрез имейл или на адреса на комисията.

По отношение на извършените проверки на пазара на пелети от КЗК уточняват, че са работили по сигнал от края на 2021 година за съмнения за изкуствено създаване на дефицит, който е довел до повишаване на цените през есента на миналата година. По този сигнал експертите са изискали данни от Изпълнителната агенция по горите, търговци и производители на пелети за периода 2020 - 2021 година.

Предварителните проучвания са показали, че има обективни причини за повишаването на цените - намалено предлагане на дървесина, повишаване на разходите за производство, включително и заради по-високите цени на електроенергията, износа на пелети, както и сезонността на търсенето, предлагането и потреблението на пелети и дърва за огрев.

Пелетите и дървата за огрев са сезонни стоки и цената им действително се повишава преди началото на всеки отоплителен сезон. Това поскъпване обаче е нарушение на Закона за защита на конкуренцията, само ако не се дължи на пазарните фактори, а е резултат от координирано поведение на пазарните участници или злоупотреба с господстващо положение, уточняват от КЗК.

От становището на ИАГ е видно, че от 2018 година до 2020 година има спад на добитата дървесина (в обем от около 17 на сто за целия период). В първите четири месеца на 2021 година има незначително повишение спрямо същия период на 2020 година, но то е недостатъчно, за да бъде компенсиран недостигът, натрупан през предходните години.

Справките на ИАГ обаче показват и ръст от 20% на добитата дървесина до август 2022 година, което би следвало да компенсира установения недостиг и да увеличи предлагането. Затова и КЗК продължава да следи пазара на твърди горива за огрев, отчитайки външните и вътрешните фактори, които влияят на предлагането.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 27.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още