IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малките модулни реактори имат голям руски проблем

В момента само руската TENEX доставя горивото, нужно за американските иновативни реактори

10:49 | 20.10.22 г. 13
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските компании, разработващи малки модулни реактори, имат голям проблем - има само един доставчик на гориво, което може да се използва в тях, и той е руски, пише в анализ Ройтерс. Според агенцията в момента американското правителство разглежда възможността да се използва част от резервите от уран, предназначени за военни цели, за да бъде подпомогната индустрията.

Новата ядрена технология е сочена като ключова за посрещането на нисковъглеродните цели на редица държави. На фона на енергийната криза днес интересът към ядрената енергетика се завръща, а поддръжниците на малките модулни реактори са категорични - те са по-ефективни, изграждат се по-бързо и могат да бъдат мостът към прехода от въглища към зелена енергия.

Но развитието на тази технология зависи от достъпа до нискообогатен уран (HALEU), който се използва като гориво за реакторите.

Американското правителство има в запас 585,6 тона високообогатен уран, коментират от Министерството на енергетиката на САЩ. Сега се правят изчисления каква част от този резерв може да бъде използвана за новата ядрена технология. В закона за борба с инфлацията, подписан от американския президент Джо Байдън през август, са предвидени 700 млн. долара за проучвания за производството на този тип гориво.

През септември Белият дом предложи друг законодателен акт, в който са предвидени 1,5 млрд. долара за гарантиране на сигурността на технологията.

Фактът, че Русия има монопол на този пазар, отдавна притеснява Вашингтон, но сега войната в Украйна съвсем намали желанието и на ниво власти, и на ниво бизнес да зависят от Москва. По данни на Международната агенция за енергетика (МАЕ) през 2021 г. 14% от горивото за американските ядрени централи са внос от Русия.

Малките модулни реактори по американска технология използват обогатен до 20% ураниум 235. Конвенционалните реактори използват обогатен до около 5% уран. Единственият производител на HALEU момента е външнотърговската компания на "Росатом" - Техснабэкспорт (TENEX).

В САЩ и Европа също има производствени мощности, които могат да произведат ядреното гориво. Според оценки обаче ще отнеме поне пет години, докато това се случи. Компаниите, които имат желание да работят в тази насока, трябва да получат и лиценз за дейността си. 

Така индустрията попада в порочен кръг - никой не иска да поръча реактори без сигурни доставки на гориво, а никой не иска да произведе гориви, ако няма сигурни заявки за реактори.

На този етап нито една държава на запад не е наложила санкции срещу ядрения сектор на Русия въпреки войната в Украйна. Причината е, че страната заема много важна роля в развитието на сектора, включително и в САЩ. Голяма част от компаниите в сектора зависият почти изцяло от руските доставки.

Доскоро те нямаха проблеми с това, но с началото на руската инвазия, всички се чувстват несигурни да работят с Русия, споделят от сектора пред Ройтерс.

Ядрените централи в момента произвеждат около 10% от електроенергията по света. В много държави се развиват нови ядрени проекти, за да бъде подобрена енергийната сигурност и запазени доставките. От друга страна ядрената енергетия е нисковъглеродна и това спомага за изпълнението на климатичните цели.

Но много от тези проекти се бавят и основната причина за това са високите разходи за строителството, които са в пъти по-големи от някои други зелени проекти, като например вятърните паркове. Затова и разработчиците се насочиха към иновативната технология за малките модулни реактори.

Според изчисленията цената на произведената енергия от тях може да бъде дори и под 60 долара за мегаватчас, спрямо средно около 97 долара за мегаватчас, който е на конвенционалните реактори. Тази цена може да падне още повече, защото реакторите реално не са в експлоатация и още не може да бъдат реализирани спестявания от мащаба на производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 20.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

13
rate up comment 6 rate down comment 5
Р?мператоръ
преди 1 година
Хахахахха, смешници, без Русия не можете да пpъднете дори !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... Рано или късно точно това ще правим , ще се поздравяваме с победата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
До: Zlato ... То затова са измислени батериите ... От тези 900 , ползваш 100 или 150 , останалото в батерии (електрохимични , гравитационни , криогенни , термални ... и пр) и харчиш когато ти трябва ... Виж в Чили , денонощно ползват слънчев ток , независимо че Слънчо грее само 10-12 часа . В Испания също е така , в Португалия и пр ... И у нас ще стане , доста батерии сме предвидили за следващите десет години , и водородни електролизери ... Дишай леко , че ти изкочиха вените ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 6
Zlato
преди 1 година
До: zelka007Такива като теб мечтатели са много опасни, осбено ако се докопат до управленски позиции. Борел и Урсула са типичен пример ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 7
Zlato
преди 1 година
До: zelka007И какво? Час и половина по-късно 100МВ от вятър и слънце вече ги няма. Да не се развалиха мощностите нещо, или слънцето залезе, а вятърът спря :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 7
0pk
преди 1 година
До: zelka007 дрогарю со зелка наместо глава, поздравявам те с победата на зелената енергетика и се надявам, коги останем само на перки и панелки, вечно да грее слънце над главите ни и вятара никога да не секва. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Спам , спам ... единият хилядник не работи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
Zlato
преди 1 година
В 12:45 даже съм на терасата, а печките са на мин. Събирам витамин Д директно от слънцето :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
Zlato
преди 1 година
До: zelka007В 12:45 не ме грее много. В 14:00 кажи колко е? А и сподели тези 900 МВ от колко инсталирани мощности идват, че твоето е само безсмислен спам :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
Хаха ... в момента според ЕСО , в 12:45 - фотоволтаици 700МВт + вятър 240 МВт ... демек един хилядник , и ще продължи да расте друзя ... Започнахте ли да горите газ и на изходната точка на турецки пАток ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още