IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов газопровод ще свърже Барселона и Марсилия

Франция и Испания ще ускорят и изграждането на електропроводи помежду си

10:39 | 21.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Франция, Испания и Португалия се договориха за нов газопровод, който да свърже Барселона и Марсилия, съобщи Ройтерс. Трасето повтаря BarMar по дъното на Средиземно море. Проектът може да бъде разгледан като алтернатива на MidCat, чието трасе минава през Пиринеите и който не се подкрепя от Париж.

Трите страни ще се срещнат на 9 декември в Аликанте, за да уточнят сроковете за изграждане и начина за финансиране.

През тръбите ще се пренася зелен водород и други биогорива, но на първо време основната суровина ще бъде природен газ и ще бъде подкрепа на Европа за справяне с енергийната криза, коментира португалския премиер Антонио Коста.  

Испания и Португалия продължават да лобират активно за MidCat - един проект, който отлежава от години. Целта е преносът на втечнения газ, който пристига на Иберийския полуостров към континента. Испания е държавата с най-много терминали за втечнен газ в Европа - общо седем, но и няма добра свързаност, за да може този газ да бъде транзитиран.

В момента край Испания в очакване да бъдат разтоварени са повече от 30 танкера с втечнен газ и цената на газа в страната за 21 октомври е 46,90 евро за мегаватчас, а контрактите за ноември са с цена от 74 евро за мегаватчас.

За сравнение на нидерландската борса TTF, която обаче е референтна за тръбен газ, ноемврийските контракти са с цена от 124,50 евро за мегаватчас. Това е най-ниската цена от края на юни насам, но индексът не отразява в пълна степен случващото се на газовия пазар в Европа в момента. Затова и по време на Европейския съвет късно снощи беше одобрена идеята на Брюксел да бъде сменен ценовия индекс, който е референтен за повечето газови договори в Европа, включително и за България.

Във Франция са категорични, че няма икономическо основание за развитието на MidCat, тъй като и в момента съществуващите връзки между Испания и Франция не тече газ в посока от Иберийския полуостров към останалата част на Европа, а в обратната посока. Но Германия вече на няколко пъти заяви интерес към възможността да купува втечнен газ, идващ и от това направление.

По тази причина като вариант за подобни доставки беше коментиран и вариант за преминаване на газа през Италия.

Испанският премиер Педро Санчес коментира преди срещата си със своите колеги в Брюксел, че новият газопровод, който беше договорен, е отговорът на солидарна Европа пред "шантажа на (руския президент Владимир - б.р.) Путин". Френският президент Еманюел Макрон също беше категоричен, че ЕС трябва да остане заедно в отговор на тази криза.

За Антонио Коста последната договорка е знак, че "стари блокади" в Европа се преодоляват.

Отделно от газопровода Испания и Франция договориха за ускорено изграждане на електропроводи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още