fallback

Министерството на енергетиката няма да предлага двойна тарифа за тока

Служебното правителство категорично няма да извежда битовите потребители на свободния пазар на електрическа енергия, съобщиха от министерството

09:49 | 23.10.22 г. 7

Министерството на енергетиката съобщи, че не се налага въвеждане на двойни тарифи на тока и обоснова това с "успехи в гарантирането на надеждната работа на енергийната система и двойното намаляване на цената на газа", съобщава пресцентърът на министерството. 

"Служебното правителство категорично няма да извежда битовите потребители на свободния пазар на електрическа енергия. България е третият нетен износител на електрическа енергия в Европа и няма да допуснем българите да се товарят с непосилни сметки за ток", се казва в съобщението.

Полагат се всички усилия да се задържат и дори намалят цените на газа, което ще позволи да не се увеличава цената на топлинната енергия от 1 януари догодина. Този успех ще помогне да се избегне свръхнатоварването на енергийната и електропреносна система през отоплителния сезон. При непредвидени ситуации и нов ръст на цената на газа, ще се търсят механизми за компенсиране на потребителите, се казва в съобщението на енергийното министерство.

"Политизирането на темата не е в интерес на българските граждани и бизнес. Министерството на енергетиката работи по различни разчети и антикризисни варианти, които е готово да представи на Народното събрание за обсъждане и решение. Силно се надяваме проектобюджетът и предлаганите мерки за компенсация на потребителите и стабилизиране на енергийната система да не станат заложник на предизборна надпревара", се допълва в съобщението на министерството на енергетиката.

Тази седмица стана ясно, че служебното правителство замразява пълната либерализация на енергийния пазар и няма да работи за излизането на битовите потребители на свободния пазар. Това заяви категорично президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел, където участва в заседанието на Европейския съвет. Държавният глава заяви, че се надява и следващото правителство да не освободи пазара.

Плановете доскоро бяха пълната либерализация на енергийния пазар да се случи до 2025 г. Първоначално се предвиждаше това да стане поетапно - първо на свободния пазар да излезат потребителите с голяма консумация.

Енергийната криза в момента обаче явно замразява тези планове. Една от най-големите неясноти при преминаването на свободния пазар е как ще бъдат защитени уязвимите потребители. Години наред все още няма приети критерии по този въпрос, а в условията на енергийна криза въпросът е съществен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:49 | 23.10.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още