fallback

Таван на цената на газа в ЕС може и да не е толкова лесно изпълнима задача

Анализи на ЕК показват, че мярката ще ограничи доставките

21:15 | 08.11.22 г. 4
Автор - снимка
Създател

Таван на цената на газа, по начина, по който го приеха по принцип лидерите на ЕС, може би няма да може да бъде въведен, коментират източници на Ройтерс. Представители на страните от общността се събраха, за да дискутират промените в енергийния пазар, но стигнаха до заключение, че таван върху цената на газа на ниво ЕС вероятно ще ограничи доставките.

В края на октомври лидерите на страните от общността до късно вечерта преговаряха за реформите на енергийния пазар. Заради енергийната криза те се съгласиха "по принцип" за ограничения на цената на суровината, предназначена за производство на електроенергия, както и "динамичен ценови коридор" за търговията на нидерландската борса TTF. Индексът е референтен към договорите за доставки на природен газ в общността.

Според източници на Ройтерс през октомври е бил постигнат компромис между двата "лагера" по предложението за ограничаване на цените, но той е свързан с гаранции, че няма да има проблем с доставките и пренасочването на танкерите с втечнен газ към други пазари или дългосрочните договори за доставка.

Заключението на ЕК е, че няма механизъм, който да отговаря на тези критерии. Постигнатият компромис между европейските лидери трябва да бъде обсъден на заседание на Енергийния съвет по-късно през ноември.

Брюксел планира да промени референтния индекс, но това ще стане най-рано през следващата пролет. В момента TTF не отразява реалността на европейските пазари, където доставките вече са повече от втечнен газ, коментираха от ЕК преди срещата с европейските лидери.

Източник на Ройтерс твърди, че сега комисията планира доброволен механизъм за "пазарни корекции", но едва ли това ще доведе до намаляване на цената на газа.

Пазарният регулатор на Нидерландия коментира преди ден, че газовият пазар TTF работи нормално и няма манипулации. Оттам коментираха, че ограничения ще изкривят търговията и няма да доведат до намаляване на цената, каквата е и целта на механизма.

Друга идея за борба с газовата криза в ЕС е да се правят общи покупки на природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:09 | 08.11.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още