IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният министър: Не очаквам поскъпване на газа през зимата

Изказването на бившия ресорен министър Николов е търсене на медийно внимание, каза Росен Христов

16:08 | 13.11.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ
Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Не очаквам да има повишаване на цената на газа през зимните месеци. Това заяви в Бургас служебният министър на енергетиката Росен Христов, пише БГНЕС.

„Нашите анализи показват, че може да разчитаме на едно стабилизиране на цените и както виждате вече обявихме цените за декември, те са все така достъпни - от порядъка на 145 лв. Декември, януари и февруари са традиционно месеците с най-високи цени така че вярвам, че януари и февруари ще може да осигурим газ приблизително в този ценови диапазон, за да може зимата да мине сравнително леко”, добави Христов.

Той коментира и изказването на бившия енергиен министър Александър Николов, че ще подаде жалба в прокуратурата за неверни твърдения.

„Това е евтин начин за търсене на пиар и медийно внимание. Това, което аз казах е, че министърът на енергетиката трябва да носи отговорност за своите действия и бездействие за това, което се случва в енергетиката. Ако съдът реши, че не съм прав, ще понеса отговорностите, но аз още веднъж го повтарям - министър на енергетиката трябва да носи отговорност. Съжалявам, че това е изненада за господин Николов и че ще трябва да го научи по трудния начин, но моята позиция си е такава. В никакъв случай не виждам как това е клевета. Тъжно и смешно е бивш министър да се занимава с клюки и някакви евтини трикове за привличане на внимание, подчерта Христов.

Той коментира и на какви цени в момента се купува газ и на какви цени са купували газ в периода април - август.

„Виждате изискванията на закона, че всички покупки на газ за период под 12 месеца трябва да се правят чрез тръжни процедури на лицензирани борси. Виждаш, че при тях нещо такова няма. Откакто аз съм министър нямаме нито една покупка без открита тръжна процедура, съгласно изискването на законодателството и това също е факт”, коментира още ресорният служебен министър.

По-рано в неделя бившият енергиен министър Александър Николов заяви, че ще съди Христов. „Нямам търпение вече за доста ситуации. Когато става дума за нещо критично за България, се решава най-лесно с диалог. След като се позовава на моето име за казани откровени неистини, тогава само граждански иск към районен съд град Попово по адрес на текущия министър и жалба в прокуратурата“, посочи Николов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 13.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Василена
преди 1 година
За нас- потребителите на природен газ, които преживяхме стреса от големия скок на цената и несигурност на доставките му, е успокояваща новината, че през зимата ще можем да си ползваме газовата инсталация. Знаем удобствата и предимствата на природния газ и не бихме го заменили с отопление с климатици или с камина на пилети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още