IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДАНС разследва сигнал, че "Балкански поток" е част от стратегически план на Русия

Преди дни Германия призна, че подкрепата за "Северен поток 2" е насърчила Москва да започне война в Украйна

11:35 | 02.12.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) разследва сигнал, че "Балкански поток" е бил построен въпреки доклади на службите до тогавашния премиер Бойко Борисов, че проектът е част от стратегически план на руския президент Владимир Путин да заобиколи Украйна. Това съобщи служебният вицепремиер по вътрешна сигурност и обществен ред и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на блиц контрола в Народното събрание.

Депутатът от "Демократична България" Атанас Атанасов коментира, че прокуратурата също разследва казуса, като проверката вероятно е по Глава 1 от Наказателния кодекс, касаеща престъпления срещу държавата.

Преди дни германският министър на правосъдието Марко Бушман призна по време на среща със своите колеги от Г-7, че от днешна гледна точка подкрепата на Берлин за "Северен поток 2" е допринесла за войната в Украйна. Бушман коментира още, че това трябва да бъде публично признато. До февруари 2022 година позицията на Германия по газопровода беше, че той е изцяло икономически проект, но след началото на военните действия в Украйна процедурата по сертифициране на тръбите беше преустановена.

"Балкански поток" е продължението на "Турски поток", който започва от станция Анапа в Русия, по дъното на Черно море до Турция. През него се транспортира руски природен газ към Централна Европа (Унгария и Австрия) и съседните на България държави (Сърбия). Съоръжението беше построено от българската държава за сумата от около 2,6 млрд. лева, които по предвижданията трябваше да се възстановят за срок от до 10 години. Войната в Украйна обаче поставя под въпрос дали това ще се случи.

Съоръжението може да стане от ключово значение, ако Турция се превърне в газов хъб за Европа. След взривовете по "Северен поток" през него ще минава основната част от транзита на руски газ към европейските страни, ако те отново се съгласят да купуват суровината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 02.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Аман от гьотферени. Ние нямаме собствени интереси. За нас приоритет са нарежданията от козяк. Затова днес нямаме 4 малки атомни реактора, които биха заместили АЕЦ "Белене", нямаме самата АЕЦ "Белене", която сега щеше да бичимощно за енергосиромасите от юропата, нямаме нефтопровода Бургас-Александруполис и нямаме нито една построена нормална електроцентрала. Сега ни нареждат да закрием и "Нефтохима". Ще го закрият, колко му е. От гьотферени толкоз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
хахаха, не думай... това беше ясно и на първолаците, въпроса е защо ДАНС дрема до сега? Или може би по правилния въпрос е, кои политици ви пречеха до сега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още