IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Задръстването" на Босфора притеснява Русия

Чакането е традиционно за зимния сезон и не е повече от минали години, казват обаче в Казахстан

17:55 | 07.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Струпването на петролни танкери около бреговете на Турция притеснява Русия, пише Ройтерс, позовавайки се на публикация в РИА Новости. Руската агенция цитира зам.-министъра на транспорта Александър Грушко, който коментира, че ситуацията се дискутира с представители на застрахователни и транспортни компании.

Преди ден Financial Times съобщи за поне 19 петролни танкера, които изчакват проверки на турските власти. Представители на корабособственици и застрахователни компании съобщават, че се изискват много повече документи, свързани със застраховките, от обичайното. С механизма за ограничаване на цената на петрола от Русия се забранява на застрахователни, транспортни и финансови компании от ЕС да предоставят услуги при доставките над ценовия таван.

Анкара не коментира информацията, но източници на Ройтерс потвърждават, че мярката е във връзка с тавана на цената на петрола, въведен от страните от ЕС, Г-7 и Австралия.

Според Грушко, ако проблемът не бъде решен бързо, ще се търси разрешение на "политическо ниво".

В Казахстан, който е основният износител на петрол през Черно море, обаче твърдят, че струпването на танкери около бреговете на Турция е нормална ситуация за зимния сезон. Към момента за преминаване през Босфора и Дарданелите се чака около шест дни. През декември 2021 година се чакаше средно около 14 дни, се казва в изявление на Министерството на енергетиката в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Като задръстят фючърсите на житото нема папо друзя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още