IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът настоява за нови компенсации за домакинствата заради скъпия газ

Подкрепа трябва да получат и живеещите в сгради с локално парно на газ, смята Диана Ковачева

12:52 | 21.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Подкрепа за домакинствата на фона на високите разходи за природен газ поиска омбудсанът Диана Ковачева в препоръка до служебния премиер Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен Христов. Тя отбелязва, че през миналия отоплителен сезон при много по-ниски цени (в диапазона от малко над 102 лева до почти 163 лева за мегаватчас) правителството е отпускало компенсации за домакинствата.

Ковачева предлага няколко варианта за подкрепа, сред които фокус към енергийно бедните или единична финансова помощ за вече определени уязвими. "Справедливо е в кръга на клиентите с право на компенсации да бъдат включени и домакинствата в многофамилни жилищни сгради с локални газови котли, които не получиха досега финансова подкрепа от държавата", казва Ковачева в своето становище до премиера.

Нейните препоръки са свързани с очакваното поскъпване на природния газ с почти 40% до над 200 лева за мегаватчас по време на отоплителния сезон. Ковачева припомня, че цената на топлинната енергия беше определена на 1 юли 2022 г. Няма индикации Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да актуализира цената, въпреки че предишното ръководство на регулатора определи разходи за газ в размер на 115 лева за мегаватчас за новия регулаторен сезон.

Голямата разлика означава, че при следващия преглед на 1 юли 2023 г. КЕВР ще включи тези разходи и цената на услугата ще се повиши съществено, допълва още омбудсманът.

"Крайните битови клиенти на електроенергия, топлинна енергия, природен газ, автомобилни горива и твърди горива за отопление понасят рекордно високи цени на енергията в продължение на повече от една година. Успоредно с това очаквам да бъде гарантирано, че правителството няма да допусне противопоставяне на компенсациите за домакинствата и тези за стопанските субекти", посочва в позицията си до правителството Диана Ковачева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 21.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още