fallback

"Булгаргаз": Ще внасяме през Турция само втечнен газ

Законодателството на Турция обаче предвижда прехвърляне на доставките от терминалите на Botas, която след това осигурява газ на входа на газопреносната мрежа

10:15 | 04.01.23 г. 11

По споразумението с турската Botas България ще получава само втечнен газ, заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева пред БНТ. Тя отхвърли всички съмнения, че чрез турската компания страната и ще получава руски природен газ. Тя обаче уточни, че според изискванията на турското законодателство доставените количества газ на терминалите се прехвърлят условно на Botas, а турската компания предоставя количествата на входа на българската газопреносна мрежа.

Златева е категорична още, че цялата информация за доставките на газ през терминала на о. Ревитуса край Атина, е публична и може да бъде проверена. Всички доставки от там също са втечнен газ от различни доставчици и няма реализирани покупки на руски природен газ. Тя допълни, че "Булгаргаз" е доказала, че може да осигури газа за страната и без "Газпром". Към момента няма никаква нова информация от руска страна относно изпълнението на договора, който изтече на 31 декември 2022 година.

Опасенията, че България може да получава руски газ през Турция, идват от плановете на "Газпром" и Анкара да превърнат юнжата ни съседка в газов хъб за цяла Европа. Според тях Турция трябва да продава своя микс на европейските клиенти, в който ще влизат както тръбен газ от Азербайджан и втечнен газ от терминалите, така и газ от "Газпром" през "Турски поток". За целта се водят разговори за увеличаване на капацитета и други подробности около реализиране на идеята.

Директорът на "Булгаргаз" коментира още, че споразумението с Botas позволява гъвкавост, защото могат да бъдат правени корекции на дневните заявки за доставките. От друга страна двете компании се готвят да преговарят съвместно с голяма "американска компания" за доставките на газ и така да бъде оптимизирана цената.

Договорът с Botas е за срок от 13 години и през това време България ще има достъп до всички терминали на турската компания и ще може да разтоварва до 14 танкера годишно. Има свободен капацитет за пренос на тези количества, гарантира Златева. Тя обясни още, че в момента се водят преговори за десетгодишни доставки на природен газ.

Припомняме, че търгът за тях беше открит през есента. Според коментари на Златева пред медии има голям интерес от различни компании, включително и търговци, и производители от целия свят, към процедурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:15 | 04.01.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още