IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Помощта за горива вероятно ще бъде насочена само към уязвимите групи

Един от вариантите е да има ваучери за горива, стана ясно по време на заседание на парламентарната комисия по енергетика

19:07 | 11.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Помощта за горивата вероятно ще бъде насочена основно към представители на уязвими групи, решиха депутатите по време на заседание на парламентарната комисия по енергетика. Заместник-министърът на финансите Людмила Петкова предложи като вариант схемата да бъде осъществена чрез раздаване на ваучери за транспорт, тоест не само за подкрепа за горива, а и за покриване на разходи за градски и извънградски транспорт. Критериите за определяне на уязвимите групи ще бъдат определяни от социалното министерство.

Средствата за покриване на програмата идват компаниите, преработващи руски петрол, които ще внасят своите свръхпечалби във Фонда "Сигурност за електроенергийната система" и ще бъдат преразпределени от властите.

По време на дискусиите имаше опасения, че може да има злоупотреби от страна на уязвимите лица с помощтите под формата на ваучери, защото често те нямат автомобили, а и самото издаване на ваучерите ще изисква допълнителни разходи. По време на дискусията стана ясно, че подобна програма вече има в Гърция.

Другата идея, която в крайна сметка не беше одобрена, е създаване на електронен регистър, в който да се проверява дали хората имат право да ползват отстъпка, или не. Представители на Националната агенция за приходите (НАП) бяха категорични, че по-трудно може да заработи подобно приложение, чрез което служителите в бензиностанциите да проверят дали някой има право на отстъпката, проверявайки например ЕГН на водачите.

Депутатите отбелязаха, че и двете системи обаче ще отнемат около 2-3 месеца за изработване на програмите, отпечатване на ваучери и нотификация на Европейската комисия (ЕК). Людмила Петкова каза, че ваучерите за транспорт най-вероятно ще получат нотификация на ЕК, защото повечето подобни мерки в общността са насочени именно към уязвимите групи, определяни по подоходни критерии. 

Промените са част от предложения от ГЕРБ-СДС закон за компенсиране на разходите за горива. Те ще бъдат разгледани и одобрени от депутатите по време на пленарно заседание, за да влязат в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Както обикновено, пак се изтаковаха на метеното. Уязвими групи за бензин и дизел? "Инвалидите" с луксозните возила, струващи един чувал каймета? Нуждаещи са тези, които ползват бензин или дизел. Точка по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още