IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В помощ на бизнеса „Овергаз“ намалява неустойките на корпоративните клиенти със 70%

Компанията ще приема заплащане на заявените, но недовзети или надвзети количества природен газ по цената от 2021 г.

10:09 | 19.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Овергаз
Снимка: Овергаз

„Овергаз Мрежи“ АД осигури на корпоративните си клиенти допълнителен механизъм за намаляване на сумите, натрупани като годишни неустойки за 2022 година. От компанията решиха в помощ на бизнеса, при пълно отсъствие на държавна подкрепа, да приемат заплащане на заявените, но недовзети или надвзети количества природен газ по цената от 2021 година.

Тази мярка е без аналог не само за газовия сектор, но и за целия енергиен пазар. Стопанските потребители получиха спасителна „глътка въздух“ в края на една година, в която официално обявената инфлация достигна 19 процента.

Съгласно действащите договори със стопански клиенти дължимите годишни неустойки за 2022 г. се изчисляват при средноаритметична цена за доставка в размер на 182,68 лв. за MWh. В самия край на 2022 г. „Овергаз Мрежи“ обяви, че счита за справедливо да приложи по-ниска средноаритметична цена за доставка, такава каквато тя беше преди значителното влошаване на ситуацията на пазара на природен газ от началото на миналата година.

С оглед на това дружеството предложи да бъде намален размерът на средноаритметична цена за доставка, при която ще се изчислят годишните неустойки за 2022 г. от 182,68 лв. на 59,68 лв. за MWh – средноаритметичната цена за доставка на природен газ за 2021 година. Това ще доведе до намаляване на натрупаните от корпоративните клиенти неустойки с близо 70%.

„Овергаз Мрежи“ подчерта, че винаги е било и ще продължава да бъде нещо повече от доставчик на енергия за своите клиенти. По тази причина и в тази трудна за всички участници на енергийните пазари икономическа ситуация, „Овергаз Мрежи“ за пореден път действа като надежден партньор за своите клиенти и декларира своята готовност да представя разработени от компанията мерки, за да минимизира щетите за стопанския сектор, които нанесоха натрупалите се кризи и безучастността на компетентните публични органи към съществуващите проблеми.

От газоразпределителното дружество припомниха, че са изискали да бъдат предприети конкретни действия от компетентните институции, за да се осигурят компенсации на потребителите на природен газ, така че да са равнопоставени на потребителите на електрическа енергия. На този етап държавата дава „мълчалив отказ“, като игнорира проблема.

„Овергаз Мрежи“ е най-голямото газоразпределително дружество в България и доставя природен газ на повече от 3500 корпоративни и над 85 хил. битови клиенти.

Последна актуализация: 10:34 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още
Финанси виж още