IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин губи енергийната война

Миналогодишното компенсиране на загубените руски газови обеми от по-високата цена едва ли ще се повтори

10:52 | 23.01.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Енергийната война на Владимир Путин изведнъж започна да се развива точно както и неговата „специална военна операция“. Т.е. не много добре. След като, използвайки доставките на газ като оръжие, предизвика страх и хаос в страните, подкрепящи Украйна, руският президент сега се оказва в лоша ситуация, пише колумнистът на Financial Times за енергетика и екология Дейвид Шепърд.

През последния месец цените на природния газ паднаха рязко. След като той се търгуваше близо до 150 евро за мегаватчас (48 долара за милион британски топлинни единици) в началото на декември, сега цената падна под 60 евро за MWh (19 долара за mmbtu), подпомогната от период на необичайно меко време, което намали търсенето за отопление.

Цените остават високи според историческите стандарти. Сметките на домакинствата все още несъмнено са болезнени, а индустрията понесе удар. Но газът се върна на ниво, което е почти поносимо за повечето западноевропейски икономики.

Цените са около два пъти по-високи от нивата, които някога бихме считали за високи през нормална зима, но вече не са 10 пъти по-високи, както бяха миналото лято, когато Русия напълно прекъсна главния си газопровод за Европа.

Широко разпространеният недостиг, за който някога имахме основателни опасения, не се материализира. Вместо това капацитетът на газовите хранилища в Европа - ключовата мярка за способността на континента да премине с лекота през тази и следващата зима - е доста запълнен и ще стигне за година напред.

Обикновено в този момент от зимата бихме очаквали нивата на хранилищата да са спаднали до около 60 процента от капацитета или по-малко. Вместо това те все още са пълни на почти 80 процента, като нивата в най-голямата икономика в Европа, Германия, са по-близо до 90 процента. 

Може да не е много разумно да се радваме на пролетните температури в много европейски страни през коледния период, като се има предвид какво ни казва това за променящия се климат, но можем да извиним ироничната усмивка на онези, които познават достатъчно руската история, за да намерят за забавно, че генерал Зима изглежда е дезертирал, за да помогне на страните, подкрепящи Украйна.

Все още има опасения какво предстои оттук насетне. Продължително застудяване през февруари или март все пак може да започне да изчерпва запасите в Европа, въпреки че прогнозите за времето засега изглеждат сравнително благоприятни.

Възможно е Русия да реши да спре и малкото количество газ по тръбопроводи, което все още достига до Европа през Украйна и Турция. Но повечето прогнози на индустрията сега са пролетният и летният сезон за запълване на газовите хранилища да започне от висока база, успокоявайки опасенията, че зима 2023/24 може да бъде по-голямо предизвикателство предвид много по-ниските руски потоци в сравнение с първата половина на миналата година. Сега Европа е в по-добра позиция да се справи с евентуални допълнителни руски съкращения.

Друга заплаха е това, което се случва с китайското търсене, след като страната излезе от политиката си за нулев Covid. В момента китайските газови резервоари са до голяма степен пълни след периода на потиснат растеж. Но по-късно тази година индустрията като цяло очаква китайското търсене на вносен втечнен природен газ - същите морски товари, на които Европа разчита до голяма степен, за да замени руските потоци - да се увеличи.

Това може да не е непосредствен проблем, ако Европа започне тази пролет да запълва хранилищата си от високата база. Но нещата все още могат да бъдат малко по-трудни когато започне зима 2023/24, ако китайското търсене се засили.

Така че би било глупаво да се изключи по-нататъшна волатилност на цените. Но стратегията на Русия за използване на енергията като оръжие се изчерпва. Миналата година по-високите цени на газа повече от компенсираха загубата на обеми от Москва. Това изглежда малко вероятно да се повтори. Западните санкции също така реално намалиха наполовина цената, която Москва може да получи за петрола си, удряйки по бюджета на Кремъл.

До зима 2024/25 г. на световния пазар ще има повече втечнен природен газ, облекчавайки ситуацията с доставките и намалявайки вероятността от екстремни скокове на цените. Въпреки че цените може да не се върнат напълно към средните стойности от последното десетилетие, форуърдната крива вече не предсказва връщане към нивата, които заплашваха с дълбока и продължителна рецесия в Европа.

Нищо от това не означава, че Европа може да си позволи успокоение. Анализаторите колебливо отбелязват, че единственият малък риск за газовия баланс на Европа през следващите месеци може да бъде нарастването на индустриалното търсене. Поетите ангажименти за разширяване на възобновяемата енергия и други чисти източници трябва да бъдат ускорени, за да се премахне стратегическата слабост, използвана от Путин.

Правителства като германското показаха, че могат да действат бързо в криза, създавайки плаващи LNG терминали в рамките на няколко месеца, за да отворят алтернативи на руския газ. Същата спешност сега трябва да бъде приложена към по-дългосрочни решения, било то офшорен вятър, водород или атом, като същевременно се ускори дългосрочният процес на намаляване използването на газ за отопление. Това ще бъде единственият начин да се обяви категорична победа в енергийната война.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 23.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

9
rate up comment 24 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
Я колко възбудени копейкопоклонници са се отбелезали ... Как е друзя ?! Днес сорта Urals как върви ?! Гледам $53 за барел ... да не би да има таваннн ?! Балтийската херинга фламбе на Портовая добра ли е ?! Нещо аерофлот редуцирал самальотите , що така ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 13
aldy
преди 1 година
Германия ще съди "Газпром", че не изпълнява договорите за доставка на газ по СП-1. Чудничко, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 29
aldy
преди 1 година
Путин губи енергийната война === Нещо за грубото нарушаване на Устава и Правилата на Световната Търговска Организация? ФАЩовете са я политизирали и превърнали в бърсалка, ***, демек. Ама пищят, че РФ не изнасяла дървесина и пр. глупотевини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 23
v_tin
преди 1 година
Энергомечты и жестокая реальностьГермания ДОЛЖНА отремонтировать газопровод СП-1 и готовиться к поставкам газа из России - ПМ Федеральной Земли Саксония Михаил Кретчмер в интервью газете Funke Mediengruppe.Застраховател на потока е ерго и мюних ре. За момента никой не говори дали и колко ще се плаща, но за съжаление ще дойде и този момент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 23
0pk
преди 1 година
Добавете в заглавието - "Путин губи енергийната война, докато тайно изкупува своите еврооблигации, емитирани преди войната." Щото ние знаем, че Путин е на път да загуби всичките войни които си измислим и скоро ще ни подарява енергийните ресурси, като репарации, нали така? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 23
v_tin
преди 1 година
генерал Зима изглежда е дезертирал- хайде остави москва където температурата падна до минус 35,ама погледнете украйна- минус 25 беше преди седмица. Относно санкциите- малко е *** опорката че санкциите удрят само русия, руския петрол и газ като падат, сигурно петрола на арамко и шел поскъпват?? Или и те поевтиняват?? Може ли редакторите малко да мислят в какъв сайт пишат- все пак това е сайт за инвеститори които се радват на по високи цени и печалби и не си дават парите за благотворителност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 29
danchomentata
преди 1 година
Абе арчете газа ,че обикновенно автомобила спира ,за да дозареди.Зелките с бърза мисъл да заменят автомобил с промишленост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 29
danchomentata
преди 1 година
Лагард ке принтира потолока ама нанайси.https://ria.ru/20230123/neft-1846689842.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 42 rate down comment 13
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Мда, кагда в пPaccия управници живут в балон от пропаганда и лъжи - так получается. Сейчас и последни 2 опорки умрели - как армия била силна и как держим Европа с наши доставки. Очаква ни глад, мизерия, изоляция и допълнително оскотяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още