IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на въглища в Азия започна да се охлажда

Търсенето намалява, изчезват и опасенията за криза, породени от войната в Украйна

10:30 | 30.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на въглищата и търгуваните обеми на азиатските стокови пазари тръгна надолу на фона на успокоението на енергийната криза в Европа и края на сезона на зимното търсене, пише Ройтерс. Изчезват и опасенията за криза, породена от войната в Украйна.

Според данни на търговеца Argus един тон въглища на австралийското пристанище Нюкасъл вече достига цена от 129,87 долара (за 5500 калории/кг), което е най-ниското ниво от 21 януари 2022 година.

Основен купувач на този клас въглища е Индия. Те бяха предпочитани и в Китай преди неофициалната забрана за внос на австралийски суровини през 2020 година. В началото на януари стана ясно, че китайски компании отново ще могат да купуват въглища от Австралия, чието качество е по-добро от алтернативите, които те намериха в последните години. Но цената на руските въглища е по-ниска и на този етап не е ясно дали Китай ще се откаже от тях в полза на австралийските.

Цената на въглищата с по-високо качество на терминала в Нюкасъл (6000 калории/кг) за първи път от април 2022 година падна под нивото от 300 долара за тон - 294 долара за тон през миналата седмица. Това е суровина основно за пазарите в Япония и Южна Корея и се доставя по предварително договорени условия, тоест на спот пазарите се търгуват ограничени количества.

Но спадът на цената засяга не само Австралия, която е вторият по големина износител на въглища в световен мащаб. Намаленото търсене се отразява и при лидера Индонезия, както и при третия износител в световен мащаб - Русия. Индонезийските въглища са с много по-ниско качество - калоричността ми е 4200 калории/кг, а цената им падна до малко над 80 долара за тон, или най-ниската от септември 2022 година насам.

Цената на руските въглища на пристанището "Восточни" също намалява до 157 долара на тон, а основен купувач е Китай. Страната е най-големият вносител на въглища в света, но планира намаление на вноса - от 28,3 млн. тона през декември до 23,9 млн. тона през януари. Според изчисленията на Kpler китайският внос ще бъде най-слаб от август 2022 година насам.

Като цяло се наблюдава свиване на търгуваните обеми в региона. Индия задържа нивото на вноса от декември - около 16,2 млн. тона, но през миналия месец страната внесе най-малкото количество въглища от февруари 2022 година насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 30.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още