fallback

Разследването на взривовете по "Северен поток" все още не е приключило

Русия твърди, че не получава информация от разследващите органи в Швеция, Дания и Германия

12:30 | 22.02.23 г. 9

Разследването на взривовете по трасето на газопровода "Северен поток" по дъното на Балтгийско море все още не е приключило, се казва в обща позиция на Дания, Швеция и Германия до ООН, пише Ройтерс. Темата влезе в дневния ред на Съвета за сигурност по искане на Русия. Москва очаква да бъде гласувана и резолюция до края на седмицата.

Постоянният представител на Русия в организацията Василий Небензя коментира по време на снощното заседание, че Москва няма информация за разследването, пише ТАСС. Според Небензя Западът не показва желание да си сътрудничи с Русия.

"Имаме сериозни съмнения относно ефективността, прозрачността и безпристрастността на разследванията, които се провеждат в редица национални юрисдикции", твърди руският представител.

В писмото си до ООН трите държави обаче са категорични, че споделят информацията от разследването с руските власти. Първоначалните данни показват, че причината за разрушаването на трите тръби на проекта са "мощни експлозии, дължащи се на саботаж".  

Небензя коментира по този повод, че Швеция, Дания и Германия са игнорирали искания от октомври 2022 година Русия да участва в разследването на инцидента. Целта е да се прикрие ролята на САЩ, смятат в Москва.

В Русия отдават голямо значение на разследване на журналиста Сиймур Хърш, който посочи в своя блог, че американски водолази, съвместно със свои норвежки колеги, са заложили експлозиви по тръбите на "Северен поток". Целта е била да бъде осигурена подкрепата на Германия за Украйна, твърди журналистът, но без да дава никакви доказателства за думите си.

В САЩ определиха журналистическото разследване като "научна фантастика" и пример за дезинформация.

Още в първите дни на инцидента Русия и Запада започнаха да се обвиняват взаимно за инцидента. Русия обвини и британските тайни служби в съпричастност към него.

Според Запада взривовете са причинени от Русия, за да бъде допълнително изнудвана Германия и Европа. Разрушени бяха три от тръбите, като жизнеспособна е една тръба от "Северен поток 2", който така и не получи разрешение за експлоатация от германските власти.

През есента руският президент Владимир Путин по време на енергийно събитие в Москва предложи на Германия да даде разрешение и руският природен газ отново ще потече към страната именно през тази тръба. По този начин Берлин трябваше да се спаси от тежката зима и липсата на газ.

Но зимата се оказа мека, а Германия скоростно откри два терминала за втечнен газ, които осигуряват достатъчни количества от суровината на този етап.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:31 | 22.02.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още