IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС договори ядрената енергия да има роля в постигането на климатичните цели

Според предварителното споразумение между ЕП и Съвета на ЕС делът на възобновяемата енергия от общата трябва да стигне 42,5% до 2030 г.

10:53 | 30.03.23 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Преговарящите на Европейския съюз достигнаха в четвъртък предварително споразумение за увеличаване на възобновяемата енергия през това десетилетие и осигуриха малка роля на ядрената енергия в един от последните стълбове на Зеления план на блока, съобщава Bloomberg.

Европейският парламент и Съветът на ЕС договориха да повишат целта за дял на възобновяемата енергия от общото енергийно потребление до 42,5% до 2030 г. спрямо 32% след цял нощ преговори. Това е малко под предложението на Европейската комисия за 45%, но двете страни се договориха, че допълнителни 2,5% ще останат като „амбициозна“ цел за постигане.

42,5%
дял на възобновяемата енергия от общото потребление

„Възобновяемите източници са ключови за целта на Европа за климатична неутралност и ще ни позволят да гарантираме нашия дългосрочен енергиен суверенитет“, заяви еврокомисарят по енергетиката Кадри Самсон. „С тази сделка даваме на инвеститорите сигурност и потвърждаваме ролята на ЕС като световен лидер в разгръщането на възобновяеми енергийни източници и в прехода към чиста енергия“, посочи тя.

Ролята на ядрената енергия бе основният въпрос в последния кръг от преговори. Франция в последния момент поиска да получи известно признание за технология, която смята за почти равна на вятърната и соларната. Страната си спечели някои отстъпки, позволявайки на ключовия си ядрен сектор да играе роля в производството на водород, нужен за декарбонизирането на тежката индустрията.

Какво все пак включва сделката?

Транспорт

Според публикуваното след срещата прессъобщение сделката дава възможност страните членки да избират между обвързваща цел от намаляване с 14,5% на интензивността на парниковите газове в транспорта от използването на възобновяеми източници до 2030 г. или обвързваща цел от най-малко 29% дял на възобновяемите енергийни източници в крайното потребление на енергия в транспортния сектор до 2030 г.

Споразумението определя обвързваща комбинирана подцел от 5,5% за модерни биогорива (обикновено получени от нехранителни суровини) и възобновяеми горива от небиологичен произход (предимно възобновяем водород и синтетични горива на водородна основа) в дела на възобновяеми енергийни източници, доставяни на транспортния сектор. В рамките на тази цел има минимално изискване от 1% възобновяеми горива от небиологичен произход (RFNBO) в дела на възобновяемата енергия, доставяна на транспортния сектор през 2030 г.

Индустрия

Предварителното споразумение предвижда, че индустрията ще увеличава използването на възобновяема енергия годишно с 1,6%. В същото време 42% от водорода, използван в промишлеността, трябва да идва от възобновяеми горива от небиологичен произход (RFNBO) до 2030 г. и 60% до 2035 г.

Държавите членки могат да намалят приноса на RFNBO в промишлеността с 20% при две условия: ако националният им принос към задължителната обща цел на ЕС отговаря на очаквания им принос или ако делът на водорода от изкопаеми горива, консумиран в страната, не е повече от 23% през 2030 г. и 20% през 2035 г.

Сгради, отопление и охлаждане

Споразумението поставя индикативна цел за поне 49% дял на възобновяема енергия в сградите през 2030 г.

Предвижда се и постепенно увеличаване на целите за възобновяеми енергийни източници за отопление и охлаждане, с обвързващо увеличение от 0,8% годишно на национално ниво до 2026 г. и 1,1% от 2026 до 2030 г. Минималният среден годишен процент, приложим за всички държави членки, се допълва с допълнителни индикативни увеличения, изчислени конкретно за всяка страна.

Биоенергия

Сделката засилва и критериите за устойчивост за използване на биомаса за енергия, за да се намали рискът от неустойчиво производство на биоенергия. Споразумението прилага каскаден принцип, за да гарантира, че биомасата се използва според нейната най-висока икономическа и екологична добавена стойност.

Споразумението, което трябва да бъде официално прието от двете страни, означава, че ЕС въвежда успешно последния елемент от предложенията за зелена сделка на блока, които варират от пълна промяна на въглеродния пазар на блока до декарбонизиране на транспортния сектор и стимулиране на природните въглеродни поглътители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 30.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: zelka007... само да споделя , че в цяла България почти , се вадят подобни температури от сходни дълбочини . Но ние сме богати , за кво ни е геотермално отопление , след като сме вързани за пАтока ?! Бащицата кво рече , офффчари ни требват , търсят се агнета !! ... п.с. ... и паметника ще го бишкаме друзя !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
в Румъния , окръг Арад , град Сантана , започват геотермален сондаж на 1200м , ще положат 2,7км тръби , ще отопляват кметството , началното училище и гимназията в града . ще струва 5,7млн евра . В съседство друг град , Печица , са пробили сондаж на 800м и вадят около 47 градуса от тази дълбочина . Ще отопляват пак кметството , училищата , детските градини , общо около 13 обществени сгради , ще струва около 10млн евра . Нашият план за въстановяване и устойчивост кво беше ?! Купуване газ с рубли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още