IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът от Кюрдистан скоро ще се завърне на петролните пазари

Спрените доставки предизвикаха ръст на цената на петрола

17:42 | 02.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Полуавтономният регион Кюрдистан се разбра с централната власт в Ирак за възстановяване на износа на петрол през следващите дни, пише Bloomberg. Ограничените доставки през последните дни доведоха до рязко повишнеие на цените на петрола на пазара.

Сега двете страни са се разбрали достарките през терминала в турския град Джейхан наСредиземно море. Детайлите по споразумението още не са публични, допълва агенцията.

Турция спря износа на петрол от Кюрдистан след решение на арбитражен съд. Причината е, че износът не беше съгласуван с Багдад. Всеки ден през турския терминал преминаваха по около 400 хил. барела петрол от провинцията. Подновяването на тези доставки ще бъде факт след одобрение на решението на правителството от парламента в страната.

Компаниите, които добиват петрол в Кюрдистан, намалиха добивите от края на март.

Отношенията между правителството в Кюрдистан и централната власт в Ирак започнаха да се подобряват с идването на власт на правителството, оглавено от Мохамед Шия ал Судани, през октомври 2022 година, пише още Bloomberg. Арбитражното дело относно износа на петрол беше заведено от предишната власт в Багдад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 02.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още