IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Без стабилна власт ни очакват предимно хаотични решения в енергетиката

Основният проблем остава липсата на енергийна стратегия, посочи Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт

14:34 | 04.04.23 г.

Предвид резултатите от проведените избори и ниските очаквания за съставяне на редовно правителство с по-дълъг хоризонт на действие българската енергетика може да очаква предимно хаотични решения и много обещания, без много реални резултати. Основният проблем остава липсата на енергийна стратегия, обществен диалог и реална представа за развитието на сектора, която да направлява действията на бъдещите управления на страната. Това коментира Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той обясни, че това е сектор, в който се правят реални реформи днес и се виждат резултатите след години. „Има краткосрочни неща, които могат да се направят - доставките на природен газ, промяна в работата на борсата за електроенергия, промяна на работата на балансиращия пазар, изчистване на въпроси с регулирания пазар - но в този сектор има структурни проблеми, един от които е липсата на енергийна стратегия", уточни събеседникът.

Още през 2015 г. старата енергийна стратегия беше "неадекватна" и оттогава секторът "буквано се лута в тъмното без посока", каза Стайков. Енергетиката се промени значително през последните десетилетия и ако не се промени и политиката за сектора, всяка нова енергийна стратегия е под риск бързо да се окаже също неадекватна, предупреди той.

"Начинът на стратегическо планиране и провеждане на политика би следвало да се променя с енергетиката. За съжаление, не виждаме такова нещо. Виждаме как енергетиката се променя, имаме коренно различен подход към различни технологии, обаче стратегическото мислене си остана старото. Искаме нова енергетика обаче със старо мислене - това няма как да се случи", категоричен е Стайков.

В коментар за обявените миналата седмица планове за четири нови ядрени блока, Стайков каза, че решението за това напомня планирането на АЕЦ "Белене". "Нямаме стратегия, но знаем, че ще строим четири ядрени реактора. Нямаме ясна обосновка защо го правим това нещо, която реално идва от самата стратегия и съответно нямаме технико-икономическа оценка това ли е най-добрият вариант, трябват ли ни четири, или два, или изобщо трябва ли ни нещо, може да ни трябват шест... На някой някоя идея много му харесва, но без необходимата обосновка", смята той.

По негово мнение средствата от ЕС могат да финансират реформата в българската енергетика, но страната от години не ги използва за нови мощности или инфраструктура, а ги фокусира върху административни или социални плащания. "По-добро използване на тези средства със сигурност би помогнало на сектора", допълни той.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 04.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още