fallback

Руските военни изграждат боеви позиции по покривите на Запорожката АЕЦ

Това е първото официално потвърждение, че Русия използва централата като част от военната си тактика

15:49 | 27.04.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Сателитни снимки показват, че от март насам руските военни са изградили боеви позиции по покривите на реакторите на Запорожката АЕЦ, пише в своя дневен отчет за войната в Украйна британското Министерство на отбраната. Русия окупира централата още през март 2022 година.

Изграждането на тези огневи позиции са първото официално потвърждение, че Русия включва най-голямата ядрена централа в Европа в своите планове за тактическа отбрана. Те обаче увеличават съществено риска от попадения, ако бъдат водени боеве в близост до централата.

Вероятността от ядрен инцидент при директно попадение в реактора обаче не е голяма, ако бъдат използвани стандартните оръжия, защото стените са подсилени, се казва още в публикацията на британското военни министерство в Twitter.

Запорожката АЕЦ е на фронтовата линия и попада под обстрел, за който се обвиняват и двете воюващи страни. На няколко пъти от началото на войната тя беше обезточено, тоест с прекъснати кабели за захранване, което поставя под заплаха охлаждането на реакторите и крие риск от сериозен ядрен инцидент. Обстрелите намаляха след намесата на Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ), но директорът на институцията Рафаел Мариано Гроси призна наскоро, че не може да накара руската страна да бъде създадена демилитаризирана зона около централата.

Доскоро и Москва не признаваше, че на територията на Запорожката АЕЦ има военни, което е нарушение на стандартите за ядрената безопасност. В началото на октомври 2022 година руският президент Владимир Путин подписа указ, по силата на който централата става руска федерална собственост.

Заради действията на Русия срещу Запорожката АЕЦ украинските власти настояват за санкции срещу руския ядрен сектор. Марката среща подкрепа сред най-близките съюзници на Киев в ЕС - Прибалтийските страни и Полша, но също така и от най-голямата европейска икономика - Германия. Ограничения в този сектор обаче трудно биха преминали - Русия е основен доставчик на ядрено гориво за централите в бившия социалистически блок.

Все пак повечето държави от ЕС водят преговори за диверсификация на доставките на ядрено гориво, но остава съпротивата на Унгария, която в момента изгражда и два нови реактора по руска технология.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:49 | 27.04.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още