fallback

Месец след затварянето на ядрените реактори нищо не се случва в германската енергетика

Не се сбъдват опасенията за скок на цената на тока и проблеми с доставките

17:19 | 15.05.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Месец след като се раздели с последните си три ядрени реактора, нищо особено не се случва в енергийния сектор на Германия, коментира зам.-председателят на германския мрежови оператор Барби Корнелия Халер пред Bayerischen Rundfunk.

Спирането на централите има минимален ефект - загубата на тази мощност се покрива от възобновяемите енергийни източници, казва тя, цитирана от n-tv.

Подобни са калкулациите и на експерта от Института за соларни енергийни системи "Фраунхофер" Бруно Бургер. Според него на фона на производството на електроенергия в Германия и Европа, затварянето на реакторите има нищожно отражение.

Тези три реактора имат годишен капацитет от 30 тераватчаса. Към 1/3 от тази енергия няма да е необходима през тази година, защото след стабилизирането на енергийния сектор на Франция, Германия вече не изнася електроенергия в това направление. Останалите 20 тераватчаса, които биха могли да дойдат от ядрените мощности, спокойно могат да бъдат произведени от фотоволтаични и вятърни централи, категоричен е експертът.

На този етап не се сбъдват опасенията за рязко повишение на цената на електроенергията, отбелязват още политици, цитирани от n-tv. Лидерът на Зелените в германския Бундестаг Брита Хаселман коментира в Twitter, че всички прогнози на Маркус Зьодер и Християнсоциалния съюз (ХСС) за проблеми със  сигурността на доставките и ръст на цената на тока, не са се потвърдили.

Entgegen allem Lamentieren von Söder & CSU, „einen Monat nach der Abschaltung der letzten drei Atomkraftwerke in Deutschland sind kaum Auswirkungen auf die Stromversorgung sichtbar. Sowohl beim Preis als auch bei der Versorgungssicherheit.“ #Atomausstieg https://t.co/mbSaIkFaTg

— Britta Haßelmann (@BriHasselmann) May 15, 2023

Зьодер беше един от малкото политици, които настояваха реакторите да продължат да работят. Той настояваше държавата да продължи да експлоатира поне "Изар 2" в  Бавария, докато трае  войната в Украйна и зеленият преход не приключи. "Ние трябва да използваме всяка форма на енергия до края на десетилетието", каза той в средата на април пред Bild am Sonntag.

Лидерът на ХСС дори коментира, че ако спечели регионалните избори, ще отвори отново реакторът в Бавария. Но това е невъзможно, защото повдига въпрос за съхранението на радиоактивни отпадъци, за което по Конституция отговорност носи федералното правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:20 | 15.05.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още