IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Месец след затварянето на ядрените реактори нищо не се случва в германската енергетика

Не се сбъдват опасенията за скок на цената на тока и проблеми с доставките

17:19 | 15.05.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Месец след като се раздели с последните си три ядрени реактора, нищо особено не се случва в енергийния сектор на Германия, коментира зам.-председателят на германския мрежови оператор Барби Корнелия Халер пред Bayerischen Rundfunk.

Спирането на централите има минимален ефект - загубата на тази мощност се покрива от възобновяемите енергийни източници, казва тя, цитирана от n-tv.

Подобни са калкулациите и на експерта от Института за соларни енергийни системи "Фраунхофер" Бруно Бургер. Според него на фона на производството на електроенергия в Германия и Европа, затварянето на реакторите има нищожно отражение.

Тези три реактора имат годишен капацитет от 30 тераватчаса. Към 1/3 от тази енергия няма да е необходима през тази година, защото след стабилизирането на енергийния сектор на Франция, Германия вече не изнася електроенергия в това направление. Останалите 20 тераватчаса, които биха могли да дойдат от ядрените мощности, спокойно могат да бъдат произведени от фотоволтаични и вятърни централи, категоричен е експертът.

На този етап не се сбъдват опасенията за рязко повишение на цената на електроенергията, отбелязват още политици, цитирани от n-tv. Лидерът на Зелените в германския Бундестаг Брита Хаселман коментира в Twitter, че всички прогнози на Маркус Зьодер и Християнсоциалния съюз (ХСС) за проблеми със  сигурността на доставките и ръст на цената на тока, не са се потвърдили.

Зьодер беше един от малкото политици, които настояваха реакторите да продължат да работят. Той настояваше държавата да продължи да експлоатира поне "Изар 2" в  Бавария, докато трае  войната в Украйна и зеленият преход не приключи. "Ние трябва да използваме всяка форма на енергия до края на десетилетието", каза той в средата на април пред Bild am Sonntag.

Лидерът на ХСС дори коментира, че ако спечели регионалните избори, ще отвори отново реакторът в Бавария. Но това е невъзможно, защото повдига въпрос за съхранението на радиоактивни отпадъци, за което по Конституция отговорност носи федералното правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 15.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 0
Dani_2077
преди 11 месеца
Беше (и си остава) ГОЛЯМА глупост да си затварят реакторите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 11 месеца
Икономиката е валяк, а не ферари. И още е топло. Магистралните информационни работнички зимата ще завият като вълци на пълна луна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 28
zelka007
преди 11 месеца
До: Tikva007 ... смешен , тия 6ГВт в микса от ядрен ток са нищо , германците от биомаса правят толкова ... от вятър и слънце правярт средно м/у 5 и 10 ПЪТИ повече отколкото от ядрените централи . освен това са нетен износител на ток , като износът им надхвърля около 3 пъти вноса . въглищата са средно около 2 пъти по-малко от вятъра и слънцето . а те първа инсталират още вятърни паркове и още фотоволтаици . ще чакат там индженерите , форумните чежyрашки да им наливат ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 31
zelka007
преди 11 месеца
До: aldy ... изрожденче , икономическият локомотив на Европа му бумти двигателя с високи обороти ... спрели са ви газовите рубли от там , нищо друго не е спирало в немско , всичко си работи на макс ... за ужаст на копейкопоклонниците с НЕрассийски газове ... отвориха трети терминал и получават по него газ от Абу Даби , до края на годината отварят още три !! и всичко е договорено за тях ... а на Портовая си припуква весело пламъчето на гъссспром , и осветлява мизерабъла на проссийката ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 9
Tikva007
преди 11 месеца
Бъдете малко по-сериозни, моля! Лято - какво да се случва? Тази зима, с работещи реактори, въглищните централи в Германия пребиха всички рекорди. Хайде пишете такива статии другата зима. Пък спрете и ТЕЦ-овете, че много пушат и метайте капите в небето! И какво толкова трябва да се случи в германската енергетика? То каквото трябваше да се случи, се случи и продължава да се случва в германската индустрия/икономика - Германия е световен шампион по цени на енергията - какво ли ще е бъдещето им?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 12
aldy
преди 11 месеца
Какво чакате да се случи, след като огромна част от индустрията е спряла и заради скъпите суровини, а не една и две компании просто напуснаха ФРГ. Така и излишък може да се яви. Да си рушиш енергетиката, която е основата за просперитета на една нация, и да си горд с тия слабоумни деяния? Дурдом, дорде не речеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 31
khao
преди 11 месеца
или на кратко и тая опорка умре.... хахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още