IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия се раздели с ядрената енергия

И последните три все още работещи германски атомни електроцентрали бяха изключени от мрежата

08:48 | 16.04.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bernd Weißbrod/dpa
Снимка: Bernd Weißbrod/dpa

След шест десетилетия в Германия ерата на ядрената енергия приключи. Последните три останали ядрени електроцентрали - Изар 2 в Бавария, Некарвестхайм в Баден-Вюртемберг и Емсланд в Долна Саксония, бяха изключени от мрежата в неделя вечерта, твърдят съответните оператори.

RWE първа съобщи за изключването на електроцентралата в Емсланд. При изключен генератор от мрежата централата е била изключена в 22:37 ч. Местно време, съобщи компанията. Изар 2 е билаизключена от мрежата в 23:52 ч. според PreussenElektra. Преди това мощността на централата е била постепенно намалявана от 22:00 ч. нататък. Според енергийното дружество EnBW електроцентралата Некарвестхайм е била последната, която е била изключена от мрежата в 23:59 ч., пише Die Zeit. 

След изключването на електроцентралите от мрежата и спирането на ядреното делене реакторите трябва да продължат да се охлаждат. В дните след спирането 193-те горивни елемента за всяка електроцентрала ще бъдат преместени от активната зона на реактора в пълни с вода басейни за съхранение.

След това може да започне постепенното демонтиране на централите. След определен период на разпад горивните елементи се извозват до временни хранилища за ядрени отпадъци на площадките на централите. Вероятно обаче ще минат няколко години или десетилетия, преди там да бъде открита „зелена площадка".

В проведените през последните дни проучвания мнозинството от германците са се изказали против постепенното спиране на производството на ядрена енергия в настоящия момент. Всъщност отказът от ядрената енергетика трябваше да се осъществи в началото на годината. Поради опасения от затруднения в енергийните доставки на фона на войната в Украйна обаче германското правителство реши да отложи спирането с три месеца и половина.

RWE заговори за „края на една епоха". „Главата вече е затворена", заяви главният изпълнителен директор на RWE Маркус Кребер. „Сега трябва да вложим цялата си енергия, за да ускорим възможно най-бързо изграждането на газови електроцентрали, работещи с водород, в допълнение към възобновяемите енергийни източници“. Според него това е необходимо, за да се гарантира сигурността на доставките, „ако Германия в идеалния случай иска да се откаже от въглищата през 2030 г.".

„Това бележи края на ерата на производство на електроенергия от ядрена енергия тук, на площадката, и в Германия като цяло", казва Карстен Мюлер, ръководител на Исар 2. „Този момент е много близък за нашия екип и за мен лично". Според PreussenElektra компанията сега „се подготвя за безопасното демонтиране на Изар 2", „което ще започне през следващата година, след като бъде получено необходимото одобрение".

В Берлин изключването стана повод за няколкостотин души да се съберат при Бранденбургската врата, където се появи и фигура на издъхнал динозавър, символизиращ отживялостта на ядрената енергия. Подобни събирания имаше в Мюнхен и други германски градове.

Обещанието да се раздели с ядрените централи Германия пое в началото на века, но темпото на енергийния преход се ускори след катастрофата в АЕЦ Фукушима.

Стратегията за отказване от ядрената енергия се възприема като опасна от части от населението и обърка и доста партньори на Германия, които смята, че ядрената енергия има предопределена роля в "декарбонизирането на производството на електричество".

Дебати по въпроса бяха породени и от газовата криза, предизвикана от войната на Русия в Украйна.

Първоначално трите оставащи действащи реактора трябваше да бъдат изключени на 31 декември, но правителството на Олаф Шол реши да удължи срока заради опасения от недостиг на енергия през зимата.

Трите последни централи са осигурили едва 6% от електричеството в Германия миналата година. През 1997 г. ядрената енергия съставляваше 30,8% от енергийния микс на страната.

Но в Германия, която  е най-големият източник на въглероден диоксид в ЕС, въглищата са все още една трета от производството на електричество, като миналата година имаше 8-процентно увеличение в тази насока, за да се справи страната с липсата на руски природен газ.

Сега съседна Франция с общо 56 ядрени реактора си остава първенец в света по брой на ядрени реактори на глава от населението.

Решението за постепенно спиране на ядрената енергия е противоречиво

С това се слага край на ерата на използване на ядрена енергия в Германия след около шест десетилетия. Въпреки че решението е подпечатано от дълго време, дебатът за плюсовете и минусите на ядрената енергия продължава да тлее. Федералният министър на околната среда Щефи Лемке (Зелени) заяви пред Deutsche Presse-Agentur, че отказът от ядрената енергетика ще направи Германия по-безопасна. „Рисковете, свързани с ядрената енергия, в крайна сметка са неконтролируеми в случай на авария". Лидерът на Зелената партия Рикарда Ланг написа в събота в Twitter, че отказът от ядрената енергетика означава “окончателно навлизане в ерата на възобновяемите енергии". Парламентарната група на SPD също написа в Twitter: „Ядрената енергия? Довиждане“.  В Берлин изключването стана повод за няколкостотин души да се съберат при Бранденбургската врата, където се появи и фигура на издъхнал динозавър, символизиращ отживялостта на ядрената енергия. Снимка: DPA В Берлин изключването стана повод за няколкостотин души да се съберат при Бранденбургската врата, където се появи и фигура на издъхнал динозавър, символизиращ отживялостта на ядрената енергия. Снимка: DPA

За разлика от тях генералният секретар на социалдемонратите Биджан Джир-Сарай призова да не се отказваме напълно от тази технология. „Ядрената енергетика трябва да има бъдеще в Германия дори и след постепенния отказ", каза той пред Deutsche Presse-Agentur в Берлин. „Това включва разширяване на научните изследвания в областта на ядрения синтез и използване на възможностите, предлагани от новите и по-безопасни технологии за ядрен разпад“. 

Министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер (хрстиянсоциален съюз) заяви в интервю за предаването Tagesthemen на ARD в петък вечерта, че вярва, че ядрената енергетика може да бъде възобновена. „Усещаме тази голяма енергийна криза, имаме нужда от всяка частица енергия“.Министър-председателят на Хесен Борис Рейн (християн-демократичен съюз) призова за повече изследвания на новите технологии. „Войната в Украйна и енергийната криза ни показват, че трябва да се позиционираме широко. Особено с оглед на постепенното спиране на ядрената енергетика трябва да насърчаваме научни изследвания, които са отворени за нови технологии. Не трябва само да се извеждат, но и да се въвеждат", заяви той пред FAZ.

Каква ще бъде енергията на бъдещето, какво е решението за енергийна ефективност, зелена и чиста енергия, и какви са алтернативите форми на енергийно захранване и търговия с енергия? Това ще бъдат някои от темите на фокус в първото издание на специализираното събитие Energy of Tomorrow, което водещият икономически сайт Investor.bg, част от Investor Media Group, за първи път ще реализира и представи тази година. То ще се проведе на 20 април, от 14 часа в Интер Експо Център, зала Витоша, София. Аудиторията ще бъде от представители на големия и среден бизнес, представители на компаниите от сектора, консултанти, CFO мениджъри на големи компании, общини, представители на регулативни рамки и технологични компании, които ще дадат своето експертно мнение по водещите в сектора теми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 16.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 1
xapoznai
преди 1 година
Ще има големи кавги за АЕЦ на европейско ниво... Като цяло технологията е остаряла и липсата на гъвкавост не позволява да се нагласи с перките и соларките. Последните ще бъдат основа на енергетиката в бъдеще. Има обещаващи АЕЦ технологии, така наречените модулни реактори, които ще елиминират всички недостатъци на сегашните. Във всеки случай и сегашните ядрени реактори ще работят в голямата си част до края на експлоатационния си срок с 99,9% сигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
valentino29
преди 1 година
Деиндустриализацията на Германия върву с максимална скорост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
sosi
преди 1 година
До: dobaА те германците не могат да си правят сметката. И провери кога е започнат реактора Olkiluoto 3, преди да лееш глупостите си и колко такива са започнати в ЕС за последните 20 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
По led lamps ша личи коги ветаро не клати Северное море https://***.youtube.com/watch?v=uVTyzsCFE6I
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 19
zelka007
преди 1 година
До: doba... Финландия иска да бъде напълно въглеродно неутрална до 2035 г. и е изградила много наземни вятърни инсталации през последните десет години. Вятърната енергия сега е 10 процента от електроенергията на Финландия, спрямо по-малко от 1 процент преди десетилетие. До 2025 г. вятърът трябва да задоволи най-малко 27 процента от нуждите на Финландия от електроенергия. Страната ще достигне 5 GW капацитет до края на годината, повечето от които на сушата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 7
doba
преди 1 година
До: zelka007, ЗЕлков, перките са си перки, но е факт: фините пускат ядрен реактор,(1.6Г) ей така, за всеки случай. А фините определено могат да си правят сметката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 20
zelka007
преди 1 година
До: doba ... а през август 2022 край ингилизко влезна в експлоатация офшорен вятърен парк Hornsea 2 - 165 вятърни турбини , доставящи 1,3ГВт възобновяема електроенергия на цена 57,50 GBP/MWh ... през сапа ни е несменяемият картофоглав какви ги върши в союзната республика , копаем ров и вдигаме кльон м/у нас ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
Франсискус Корнелис Герардус Мария Тимерманс ша юсне бутилка шампанац с ден победы.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
doba
преди 1 година
Христос Воскресе на всички, Живи и Здрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 10
doba
преди 1 година
https://***.dnevnik.bg/sviat/2023/04/15/4472727_sled_18_godini_zabaviane_nai-golemiiat_iadren_reaktor/ Забележка: мисля, че преди година-две Бат'ька откри в Беларус два броя(реактори).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още