IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електроенергията във Франция за следващата зима е два пъти по-скъпа от германската

Френската електроенергия за първото тримесечие на 2024 г. се търгува при цена от 416 евро за мегаватчас, което е над два пъти повече от 169 евро в Германия

16:10 | 19.04.23 г. 6
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Отслабената ядрена мощност на Франция създава сериозно разминаване в цените на електроенергията на страната с тези в Германия, докато опасенията относно стабилността на френските ядрени реактори продължават да хвърлят сянка върху националната енергетика, пише Bloomberg.

Голямата разлика от близо 250 евро за мегаватчас между френските и германските цени се дължи на това, че търговците оценяват рисковете, свързани с действията на Electricite de France SA по отношение на застаряващите ядрени мощности, изтъкват анализатори на EnergyScan, звено на Engie SA.

Френската електроенергия за първото тримесечие на 2024 г. се търгува при цена от 416 евро за мегаватчас, което е над два пъти повече спрямо цената в Германия от 169 евро.

Франция, която е традиционен износител на електроенергия, отчита постепенно възстановяване на производството от ядрени мощности, но тези нива остават значително под историческите средни стойности.

Цените на електроенергията във Франция вещаят една "скъпа" нова зима. Източник: Bloomberg L.P. Цените на електроенергията във Франция вещаят една "скъпа" нова зима. Източник: Bloomberg L.P.

Несъответствието в цените е знак за продължаващите енергийни проблеми на Франция, въпреки че съседните страни се възползват от продължителния спад на цените. Ядрените реактори на EDF се сблъскват с повтарящи се проблеми, свързани с корозията, докато правителството разшири своята власт над подкрепяното от държавата предприятие.

Очаква се Франция, която разчита на ядрената енергия за по-голямата част от вътрешното потребление на електроенергия, да остане силно зависима от вноса през зимните месеци, за да отговори на търсенето.

Междувременно Германия затвори последните си ядрени централи в събота след години на политическо напрежение относно постепенното премахване на технологията, като страната остава силно зависима от въглищната енергия.

Активността на ядрените мощности във Франция достига 62% в сряда, изчислява Bloomberg. Производството от сектора остава над нивата от това време през 2022 г. след седмици на исторически ниски стойности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 2
wart
преди 1 година
"Междувременно Германия затвори последните си ядрени централи в събота след години на политическо напрежение относно постепенното премахване на технологията, като страната остава силно зависима от въглищната енергия." Това е тъпият Ханс е увеличил добивът на въглищата с 25 % а иначе чакалите в Брюксел са в истерия и вият като бесни песове подканвайки и останалите към стадото за да покажат сплотеността и единството си. за СО2 .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Макак такаве? Нали атома беше много еФФтин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Добро ли е лошото ей пи илядо https://***.eso.bg/doc/?umm&ummid=1007
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 12
zelka007
преди 1 година
хо-хо-хо ... ефффтин ядрен ток ... нека им е зле на германците , над 50% вече са на вятър и фотоволтаици ... що спреха чутовното инджинерно рассийско чудо хилядник 6-ти блок за ремонт ?! рашибозуците да не са по-бaлами от нас ?! всичките им ВВЕР-1000 работят по 30г и ги спират , хич не се трудят да ги реанимират ... ефффтин ядрен ток ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
Why the Prime Minister of the Netherlands Rides a Bicycle.Dutch Prime Minister Mark Rutte enjoys commuting to his office by bike https://***.the-low-countries.com/uploads/_detail900/rutte-fiets.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
danchomentata
преди 1 година
Готова е общата законодателна програма на двете най-големи партииПредстоят лидерските разговори https://***.bnnbloomberg.ca/how-much-is-power-in-europe-it-s-now-equal-to-oil-at-1-000-a-barrel-1.1809325
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още