IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещите офшорни вятърни паркове могат да изглеждат много различно

Норвежка компания е близо до представянето на пилотен проект на стени от турбини

10:13 | 21.05.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Wind Catching Systems
Снимка: Wind Catching Systems

Офшорните паркове навътре в океана са сочени като един от неизползваните ресурси за производството на електроенергия. Навътре в открити води ветровете са по-силни и по-постоянни, тоест производството на електроенергия може да се доближи и до профили на базови мощности. За изграждането на подобни паркове са впрегнати много компании и една от тях - Wind Catching Systems, може съществено да измени начинът по който изглеждат те.

Вместо множество на брой огромни турбини норвежката компания, основана през 2017 година, предлага изграждането на стени, които улавят вятърните течения. Те се разполагат на плаващи платформи в дълбоките води. Идеята беше лансирана през 2021 година.

Източник: Wind Catching Systems  Източник: Wind Catching Systems

Нужни ли са подобни промени? Иновациите в дизайна на турбините не трябва да се подценяват, коментират от WindEurope, организацията, която обединява интересите на индустрията, пред CNBC. Оттам привестват новите разработки, които могат да се окажат решаващи за зеления преход. Засега обаче доминира познатата ни технология - огромни стълбове и перки, които предлагат устойчиво производство и ниска цена.

От Wind Catching Systems разказват в своя сайт, че пет от техните стени ще могат да заместят 25 конвенционални офшорни турбини. Освен това групирани те работят по-ефективно и произвеждат 2,5 пъти повече електроенергия годишно, отколкото познатите ни турбини.

В момента се разработва пилотното съоръжение, което ще има между 7 и 12 турбини с мощност от 1 мегават, посочват от компанията пред CNBC. Вероятно "големият" вариант на тези стени ще бъдат с височина от 300 метра и дължина - 350 метра. В него ще бъдат интегрирани 126 турбини с мощност от 1 мегават.

В компанията очакват първо да бъдат разпространени "средни" стени с капацитет до 40 мегавата.

Офшорните вятърни паркове на този етап са в голям конфликт с природата. Те се изграждат на местата на същите въздушни течения, които птиците използват от хилядолетия. Британското Кралско дружество за защита на птиците вече предупреди, че изграждането на офшорни вятърни паркове в дълбоките води може да създаде сериозни проблеми за популациите на птиците. В Wind Catching Systems смятат, че са намерили решение на този проблем - съоръженията им са толкова големи, че са достатъчно видими за птиците.

Като всички в сектора и Wind Catching Systems са изправени пред финансови предизвикателства. Изграждането на офшорен парк изисква много инвестиции, време за изграждането, както и други предизвикателства като преноса на произведената електроенергия и т.н. За своята разработка норвежката компания получи грант в размер на 9 млн. норвежки крони (около 900 хил. долара) от държавната Enova, която е собственост от Министерство на климата и околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 21.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 17
OHЯ
преди 11 месеца
Абе aldy , koпейканещастна , с редуцирането се зае дребния спаружен старец , дето си инжектира Ботокс . Вече е редуцирал половин милион свой и чужди , а скоро ще редуцира и цялата сибирска cMpaд . А ботоксолюбците се ,радват ли радват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 13
aldy
преди 11 месеца
Нещастници. Дефицитът на електроенергия е 800% и никакви ветрени мелници и фотки не могат да се справят с него. Майката му е редуциране на "излишното" човечество. И всичко се насочва именно към това. Благовидният предлог е спасяването на климата, ама за човеците никой не го е грижа. Дори едно БГБТ е в унисон с главната задача. Ликвидирането на едрия рогат *** и заместването му със скакалци също. А малоумничетата се радват, та радват. Ум царува, ум робува, ум патки пасе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 18
zelka007
преди 11 месеца
... :))) ... "гарвитационни" = гРАвитационни ... а това са кадри от строежа в Тексас , а в Невада ще строят още по-голяма ... https://***.powereng.com/library/30-mw--20-mwh-battery-energy-storage-system-bess
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 19
zelka007
преди 11 месеца
понеже форумните квичунгер спреха да употребяват вече опорките , видиш ли ток от ВЕИ нема ... оказа се че има и е в пъти по ефффтин от всекакви ядрени измишльоци , газови и въглищни горелки ... та са опорката е къде ще го слагаме тоя ток ... ами вие си го слагате където искате , а в колективният запад и китай ще го съхраняват в гарвитационни батерии . на който му е интересно : https://interestingengineering.com/innovation/two-massive-gravity-batteries-are-nearing-completion-in-the-us-and-china
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 17
OHЯ
преди 11 месеца
Сега ще дойдат копейкошеметите да обяснят , че без Клошария не може :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още