IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell увеличава дивидента с 15%, докато засилва фокуса си върху петрола и природния газ

Европейският концерн последва примера на своите американски конкуренти, които продължават безапелационно да се придържат към своите основни бизнеси

12:21 | 14.06.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Англо-нидерландският енергиен гигант Shell Plc ще увеличи дивидента с 15% и ще засили производството на природен газ, тъй като новият главен изпълнителен директор Уаел Сауан се фокусира отново върху изкопаемите горива, които осигуриха рекордна печалба на компанията миналата година, съобщава Bloomberg.

Мерките са част от усилията на Shell да разшири най-печелившите части от своя бизнес, дори ако те са въглеродно интензивни, като същевременно намалява начинанията, които не носят достатъчно висока възвръщаемост. Компанията потвърди обещанието си да постигне въглероден неутралитет до 2050 г.

„Ще инвестираме в моделите, които работят – тези с най-висока възвръщаемост, които определят силните ни страни“, изтъква Сауан. Главният изпълнителен директор и неговият мениджърски екип ще изложат повече подробности за плана пред акционерите на презентация в Ню Йорк по-късно в сряда.

Shell постепенно възстановява дивидента си, откакто бившият главен изпълнителен директор Бен ван Бюрден го намали по време на разгара на пандемията от коронавирус. Въпреки че последното увеличение осигурява дивидент, който е с около 30% под нивото преди Covid-19, този ход може да помогне да се убедят инвеститорите, че компанията е надежден източник на пари, подобно на по-високо оценените американски конкуренти.

Освен увеличението на дивидентите, което ще влезе в сила през това тримесечие, Shell се ангажира да изкупи обратно акции за поне 5 млрд. долара през второто полугодие.

Компанията ще намали капиталовите разходи до 22 млрд. и 25 млрд. долара годишно съответно за 2024 г. и 2025 г., което представлява спад от очакваните до 27 млрд. долара за тази година. 

Ключът към постигането на по-висока възвръщаемост ще бъде петролният и газовият бизнес, който носи по-голямата част от печалбите на Shell. Компанията повече няма да се стреми да намалява производството на петрол с 1% до 2% годишно, след като постигна първоначалния си план за свиване на добива — обявен през 2021 г. на фона на фокуса върху намаляването на въглеродните емисии — по-бързо от очакваното.

Сега Shell ще се стреми да развие своя интегриран газов бизнес и ще стабилизира добива на петрол до 2030 г. С тези решения компанията стъпките на BP Plc, която също отмени плановете си за намаляване на производството на петрол по-рано тази година.

Shell се стреми да настигне своите американски конкуренти по отношение на пазарната капитализация. Източник: Bloomberg Shell се стреми да настигне своите американски конкуренти по отношение на пазарната капитализация. Източник: Bloomberg

Като цяло смяната в стратегията на големите европейски петролни и газови компании представлява поредното доказателство, че визията на американските им конкуренти е по-печеливша. Въпреки че Shell и BP се ориентираха към нисковъглеродни начинания през последните години, Exxon Mobil Corp. и Chevron Corp безапелационно продължават да се придържат към своите основни бизнеси, базирани на изкопаеми горива. Това допринесе и за разликата в оценката, тъй като инвеститорите с фокус върху изкопаемите горива се насочиха към американските концерни.

Макар много от подробностите за плана на Shell да се очаква да бъдат представени по-късно в сряда, първоначалната стратегия поставя петрола и газа начело и в центъра на фокуса на ръководството, което осигурява по-малка поддържаща роля на усилията за понижаване на въглеродните емисии.

В сряда Shell заяви, че ще инвестира "селективно" в мощност, като се фокусира върху пазари, където може да добави стойност. Инвестициите в технология за улавяне на водород и въглерод ще бъдат осъществени „по дисциплиниращ начин, за да се създадат опции за бъдещето“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 10
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: 0pk Толкова неграмотно пишеш, копейка, че нищо не ти се разбира. Единствено става ясно за IQ нивото ти, но пък то хич не е в твоя полза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
0pk
преди 10 месеца
До: evlogi обвинявайки ме в примитивно мислене, ми разказваш как на "милиардни" международни енергийни корпорации, контролирани от САШ, силата ми е само в един бизнес и те свято ще си го работят само него, а няма да се заровят в други дейности способни да им носят голяма печалба? Сядай си, двойка. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
0pk
преди 10 месеца
До: khao, от толкоз акъл не сварваш да дочетеш текста до край, а бързаш да омиришеш ефира с безсмислените си коментари. То и какво да очакваме от човек, дето си плаща гледайки тъъпии реклами... :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 10
evlogi
преди 10 месеца
До: 0pk Според теб Exxon и Chevron е равнозначно на американците като цяло?Много ви е примитивно мисленето на рубашките, освен командно административния метод друго не ви е понятно...В САЩ се инвестират огромни суми във възобновяеми източници на енергия. Но от други фирми.Просто всяка фирма си гледа бизнесът, в който и е силата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 9
khao
преди 10 месеца
До: 0pk Англо-нидерландският енергиен гигант Shell Plc ... руски глупакоооо! :D:D:D само американци са в празните ви тиквии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
0pk
преди 10 месеца
Докато пробутват на цял свят мечатата за пембен водород и соларни клетки, американците "безапелационно продължават да се придържат към своите основни бизнеси, базирани на изкопаеми горива". За баламите трябва да останат само мечтите, нали Зелоков? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още