IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният министър не очаква забавяне с лицензирането на горивото на Westinghouse

Започна строителството на надземната част на газохранилището в Чирен

16:32 | 21.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Едва ли ще има забавяне на процедурата за лицензиране на алтернативното гориво на Westinghouse за V блок на АЕЦ "Козлодуй", прогнозира енергийният министър Румен Радев по време на церемонията, с която беше дадено началото на строителството на надземната част на газохранилището в Чирен, цитиран от БГНЕС.

Министърът припомня, че този тип гориво в момента се използва в ядрени блокове от същия тип в Украйна, както и има лиценз за използване в Чехия. Според него няма да има проблем и с физическите доставки с алтернативното гориво. Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" беше спрян за планов ремонт и презареждане тази пролет и тогава бяха сложени последните касети с гориво на руската ТВЕЛ. Плановете са следващото презареждане да бъде извършено с горивото на Westinghouse.

За VІ блок също има сключен договор за алтернативно гориво, но то ще бъде доставено от френската Framatome и се произвежда по лиценз на ТВЕЛ. От Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) обясниха, че не се налага издаване на лиценз на френското гориво, защото то е точно копие на руското, което вече използваме в реактора.

Румен Радев отбеляза още и ключовото значение за региона на разширяването на газохранилището "Чирен".  Очакванията са, че от 2025 година в него ще могат да бъдат съхранявани 1 млрд. куб. метра природен газ, тоест два пъти повече от досегашните 550 млн. куб. метра. Увеличават се и дневният капацитет на добив и нагнетяване до 8-10 млн. куб. метра.

Изпълнител на проекта за надземната част на газохранилището е обединението  ДЗЗД "Тех Енерджи Експанжън" с водещ акционер "Главболгарстрой". Партньори са американските компании Solar Turbines Europe и Honeywell.

Общата стойност на разширяването на обема на газохранилището е 308 млн. евро, в които влизат и средствата за сондажната част и изграждането на газопровод до съществуващата инфраструктура на "Булгартрансгаз". Проектът е част от механизма "Свързана Европа" и има финансиране от ЕС в размер на 78 млн. евро. Газохранилището "Чирен" е проект от общностно значение за ЕС.

Разширяването на газохранилището става от съществено значение на фона на новата реалност с доставките на втечнен газ в Европа, коментира директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, цитиран от БТА. Той посочи още, че пазарите започват да се връщат към "нормалността" и цените през лятото са по-ниски, отколкото тези през зимата. По този начин газохранилищата не само покриват пиковете в потреблението, но и балансират цените на природния газ през отоплителния сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 21.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още