IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва работата по подземната част от разширяването на газохранилището "Чирен"

Стойността на проекта е 221 млн. лева, а срокът за реализация - 600 дни

15:05 | 05.04.23 г.
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

С подписване на договора между "Булгартрансгаз" и ДЗЗД "Ю ДЖИ ЕС Дрилинг Чирен" започва реализацията на втората фаза от проекта за разширяване на газохранилището в Чирен. Подписи под документа сложиха Надя Стойкова от "Булгартрансгаз" и Мая Пейчева, изпълнителен директор на "Главболгарстрой" АД.

Подписването на договора. Снимка: Investor.bg Подписването на договора. Снимка: Investor.bg

Стойността на проекта е около 221 млн. лева, съобщи пред журналисти изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. Общо разширението на газохранилището ще струва 500 млн. лева, от които 78 млн. евро е безвъзмездно европейско финансиране по "Свързана Европа", а 87 млн. лева е заем от Българския енергиен холдинг (БЕХ), който е принципал на дружеството. "Булгартрансгаз" води преговори с американски финансови институции за останалата част от средствата, уточни Малинов.

Той отказа подробности около разговорите, но уточни, че се работи много интензивно в последните 9 месеца и се надява на резултат до края на годината. Компанията води разговори с EXIM (Експортно-импортната банка на САЩ), както и с Американската корпорация за международно развитие.

Срокът за реализация на проекта е 600 календарни дни от получаването на разрешителното за строеж.

"Отговорност и привилегия е изпълнението на този проект за България и целия регион на Югоизточна Европа", коментира Светослав Любомиров, изпълнителен директор на "Главболгарстрой Холдинг", по време на церемонията по подписване на договора.

Той обясни още, че подобен проект не е изпълняван в последните години и реализацията му е предизвикателство. Любомиров обаче е категоричен, че компанията се е доказала в реализацията на проекти, свързани с газовата инфраструктура в последните години и проектът ще бъде реализиран в срок и с необходимото качество.

Разширението на газохранилището помага за реализацията на всички днешни политики в областта на енергетиката - диверсификация и сигурност на доставките, каза енергийният министър Росен Христов. Той допълни още, че с по-големите обеми за съхранение страната ще може да се възползва по-ефективно от флуктуациите на пазара и да нагнетява при по-ниски цени на газа.

В момента има така възможност, но газохранилището е пълно, сподели още Христов пред журналисти.

Строителството на компресорната станция в Чирен. Снимка:  Investor.bg Строителството на компресорната станция в Чирен. Снимка: Investor.bg

В ход вече е строителството на надземната част на проекта, част от което е изграждане на компресорна станция.

В момента се отнема хумусният слой, обясни Константин Кисев, изп. директор на "Главболгарстрой Интернешънъл". Част от него ще бъде върната на площадката за зелени площи, а другата - върната на общината.

Инж. Константин Кисев Инж. Константин Кисев

"За реализацията на проекта по "Разширение на подземното газово хранилище "Чирен" - сондажен фонд" се изисква не само опитност, експертиза, но и стриктна координация между всички страни. За нас, като главен изпълнител, е важно да постигнем заложените проектни цели, да спазим срока и да предоставим възможно най-добрите инженерни и строителни решения", заяви инж. Константин Кисев.

Той допълни, че задачите с партньорите са свързани с интегриране на инженерни решения в проекта за подземната част на газохранилището и сондажната дейност.

Площадката е с площ 66 декара и ще има връзка и с новите 10 сондажа, и със старите, които ще останат в експлоатация. Изграждането на компресорната станция е на стойност 198 млн. лева.

Третата част от проекта за разширението на газохранилището е изграждане на газопровод с дължина 40 километра, който свързва газохранилището с газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз". Цената му е 83 млн. лева, а в момента обществената поръчка се обжалва. Владимир Малинов коментира, че това няма да забави съществено цялостната реализация на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 05.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още