IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядреното гориво на Framatome няма да има нужда от специални разрешителни на първо време

Процедурата за Westinghouse засега се движи в срок, коментират от АЯР

15:06 | 13.01.23 г. 6
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Ядреното гориво, което Framatome ще предостави на АЕЦ "Козлодуй", на първо време няма да има нужда от специална процедура, за да бъде одобрено използването му. Това обясни пред Investor.bg председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски.

Френската компания предлага свежо ядрено гориво по руски лиценз и по същество то е идентично с това, което в момента се използва в шести блок. То се произвежда в Германия и АЯР ще провери единствено дали се спазват всички лицензионни изисквания.

Framatome обаче е заявила намерение в един бъдещ етап да произвежда и предлага свое собствено гориво. Тази разработка вече ще трябва да премине през процедурата за одобрение, която в момента тече за горивото на Westinghouse.

Американската компания сключи договор за доставка на гориво за пети блок на АЕЦ "Козлодуй" в края на миналата година. В момента тече процедура по одоборение, която предвижда лицензиантът - АЕЦ "Козлодуй", да внесе набор до документи и анализи, които да покажат, че използването на алтернатива е безопасно, обясни Бачийски.

Според него процедурата се движи в срок - ядрената централа има още малко време да внесе нужната документация, а експертите работят в тясно сътрудничество с АЯР по казуса. Срокът регулаторът да се произнесе по искането за смяна на горивото е 6 месеца след внасянето на всички доклади, а дали разрешението ще бъде издадено в този срок зависи единствено от работата на експертите от АЕЦ "Козлодуй", категоричен е председателят на агенцията.

След това ще има формално преразглеждане на лиценза за работа на реактора, тъй като в него е посочен точният вид на използваното гориво - в момента те са два, и просто ще бъде добавено и трето.

Дори и получило разрешение за използване, горивото на Westinghouse ще може да бъде зареждано единствено в пети блок, тъй като двата реактора в АЕЦ "Козлодуй" използват различно гориво, макар и предоставяно от руската ТВЭЛ.

Договорът за доставка на свежо ядрено гориво с руската страна изтича през 2024 година и от тази гледна точка България се нуждае от алтернативи, за да гарантира продължаване на работата на ядрената ни централа. В сряда (11 януари) служебният енергиен министър Росен Христов коментира по време на заседание на ресорната парламентарна комисия, че има технически проблем с доставките на ядрено гориво - корабите не могат да пресекат Керченския залив.

По време на конференция, посветена на малките модулни реактори, която беше организирана от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ), експертът Георги Касчиев обясни, че това е най-важният приоритет през следващите месеци. Той допълни, че трябва да бъдат намерени решения относно горивото, поддръжката и ремонтите на реакторите, които са от типа ВВЕР 1000, в случай че руският холдинг "Росатом" откаже да изпълнява задълженията си или се стигне до санкции и в ядрената сфера на Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 1 година
Путин спря износа на уран за САЩ и пр. враждебни. 4000 музиканти в Африка накараха половината френски АЕЦ да си почиват и празнуват липсата на уран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
data
преди 1 година
До: aldyНе се напъвай. Няма нужда от сертификати защото си е руско гориво с френска опаковка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Мигар па можат да предат https://***.reuters.com/markets/deals/cameco-corp-brookfield-renewable-partners-buy-westinghouse-79-bln-deal-2022-10-11/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
aldy
преди 1 година
Росен Христов коментира по време на заседание на ресорната парламентарна комисия, че има технически проблем с доставките на ядрено гориво - корабите не могат да пресекат Керченския залив. === Лъже, защото за Чехия и Унгария такива проблеми нямаше. Аман от шарлалатани, както сполучливо се изрази Зеления чорап.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
aldy
преди 1 година
WESTINGHOUSE ELECTRIC SWEDEN AB, УЕСТИНГХАУС ЕЛЕКТРИК ШВЕЦИЯ АБ КЛОН БЪЛГАРИЯ. Това е фирмата, с която са сключили договора, май? А бре? Я да видим регистрацията - БЪЛГАРИЯ, гр. София, р-н Младост, Бизнес Парк София 1, бл. сграда 8А, ет. 7. На този адрес има регистрирани 2 фирми. Как произвеждат ядрено гориво на 7 етаж, не знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
aldy
преди 1 година
Ядреното гориво на Framatome няма да има нужда от специални разрешителни на първо време === Нема да се занимават с такива глупости, като "сертифициране" на ново гориво? Щото се знае, че от руското по-калпаво нема. Бравос! Ако ни се размине нов Чернобил, то ще е чиста случайност. Колонията се е наду..ла на окупантите и ще прави всичко, каквото й поръчат. И хоро ще играе и разни таковата ще ближе. Важното е да покаже вярност към новия Господар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още