IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облачен септември ще намали производството на възобновяема енергия в Европа

Продължаващият спад на температурите може да повиши ролята на изкопаемите горива в енергийния микс в региона

16:10 | 01.09.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Очаква се Европа да произведе по-малко възобновяема енергия от обичайното през септември поради неблагоприятните метеорологични условия, което потенциално ще увеличи търсенето на въглища и газ дори преди началото на официалния отоплителен сезон, съобщава Bloomberg.

Според някои метеоролози дъждът и облачната покривка в редица части на Европа, както и по-слабите ветрове, ще доведат до по-ниски нива на производство на соларна и вятърна енергия.

Въпреки че през септември обикновено не се наблюдава голямо търсене на енергия, продължаващият спад на температурите може в крайна сметка да повиши ролята на изкопаемите горива в енергийния микс.

„По-ниското от типичното производство на слънчева и вятърна енергия би стимулирало гъвкавото производство чрез газ и въглища“, изтъква Кери Такър-Смит, водещ анализатор в S&P Global Commodity Insights. Това може да доведе до „повишаване на цените на електроенергията спрямо тези, които биха могли да се очакват при противоположния сценарий“.

Въпреки очакванията за повече дъждове и по-голяма облачност, средните температури в Европа през този месец ще останат по-високи от обичайното. Източник: Bloomberg Въпреки очакванията за повече дъждове и по-голяма облачност, средните температури в Европа през този месец ще останат по-високи от обичайното. Източник: Bloomberg

Европа се насочва към края на едно лято, в което се сблъска с опасни горещи вълни и исторически високи температури, като юли се превърна в най-горещия месец в света в историята на измерванията. И докато горските пожари и внезапните наводнения причиниха хаос на целия континент, силното слънце и разширяването на инфраструктурата за възобновяема електроенергия предизвикаха скок на производството, което на моменти доведе до спад на цените на тока под нулата.

Средните температури ще се понижават стабилно от началото на септември, но все още ще бъдат с около 2 до 5 градуса по Целзий над историческата средна стойност в Обединеното кралство и Централна Европа, изчислява Матю Дрос, метеоролог в Maxar Technologies Inc. Скандинавия и Източна Европа също ще отбележат по-високи от обичайното температури, добавя той.

Междувременно дъждът в югозападната част на Европа ще доведе до по-ниски от средните температури в началото на септември. Възможно е да има изолирани наводнения на Иберийския полуостров, но нищо, което да има по-големи мащаби, посочва от своя страна Алън Репърт, старши метеоролог в AccuWeather.

„Трябва да се отбележи по-ниското от нормалното генериране на слънчева и вятърна енергия, което се очаква през следващия месец за Европа“, изтъква Андрю Педрини, метеоролог в Atmospheric G2. „Въпреки това, по-ниските доставки на възобновяема енергия вероятно ще окажат по-слабо въздействие, отколкото ако това беше станало в разгара на лятото или през зимата, тъй като септември обикновено не е месец с голямо търсене на енергия“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 01.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 7 месеца
и за 4 часа нито един енергетик ли не е коментирал с "аз нали ви казах" ... ?! ... дрогаре , слаб 2 ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още