IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Расте броят на британските домакинства, които не успяват да платят сметките си за енергия

В тази връзка EDF Energy планира да намали тарифите за уязвимите клиенти за предстоящата зима

11:48 | 29.09.23 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на клиентите във Великобритания, които са задлъжняли по отношение на сметките си за енергия, се е увеличил с 36% от началото на годината, изчислява EDF Energy, цитирана от Bloomberg.

Енергийната компания планира да намали стандартните такси - фиксирани разходи, добавени към сметките, за да покрият свързването към мрежата - за уязвими клиенти тази зима, за да помогне за намаляване на напрежението сред домакинствата. Ежедневните такси за клиенти с директен дебит са се увеличили със 107% за електричество и с 8,2% за газ от април 2021 г., изтъква EDF.

„Настоящата система означава, че потребителите с по-малки жилища, които използват по-малко енергия, плащат пропорционално повече. Това не е правилно“, посочва Филип Комарет, управляващ директор на отдела за клиенти на компанията. „И затова решихме тази зима да върнем стандартните такси за най-малко 260 хил. клиенти до нивата им отпреди кризата“, добавя той.

Таванът на цените в Обединеното кралство, предназначен да ограничи сумата, която доставчиците плащат, ще се повиши на 1 октомври. Това означава, че всяко трето домакинство ще плаща по-високи сметки, оказвайки натиск върху правителството да направи повече, за да помогне за компенсиране на тежестта при разходите за живот. Намаляването на стандартните такси или преминаването им към общо данъчно облагане е една от възможностите, предложена от EDF.

Има призиви от депутати и енергийни доставчици за въвеждане на социална тарифа за по-ниски сметки за уязвимите клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 29.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
doba
преди 7 месеца
До: 0pk, те отдавна са така, свикват. Обаждам се(видео) на приятелче в УК, Лондон и го гледам завит като за световно! Викам - Кво става бе, брато?.. - Икономисвам от ток :) Това на Острова.... Не случайно офейкаха от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
0pk
преди 7 месеца
Ей тц, тц докъде го докараха ингилизите... А бяха империя! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още